ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Υπό αξιολόγηση από τους θεσμούς το ν/σ Σκουρλέτη

Αντίμετρα από ΕΕ στους δασμούς Τραμπ - Κεντρική Εικόνα

Οι θεσμοί είναι ενήμεροι για ορισμένα στοιχεία του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ και τώρα το αξιολογούν στο σύνολό του, δήλωσε ερωτηθείσα σχετικά η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Οικονομικές υποθέσεις Βανέσα Μοκ. Κληθείσα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου για το πολυνομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή, ανέφερε: «Ήταν μια σημαντική εβδομάδα όχι μόνο χάρη στην εκταμίευση των 7,7 δισ. αλλά και χάρη στον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Είμαστε ενήμεροι για κάποια από τα στοιχεία του νομοσχεδίου και τώρα αξιολογούμε όλες τις προβλέψεις του συνολικά».

Η ίδια εκπρόσωπος προσέθεσε ότι οι θεσμοί αναμένουν πως όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο είναι «συμβατά με τους στόχους του προγράμματος του ESM» καθώς και «τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου». «Τώρα εξετάζουμε εάν όλα αυτά ισχύουν» σημείωσε η Β. Μοκ.

Με αυστηρή φρασεολογία ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, Λεωνίδας Γρηγοράκος, άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, σημειώνοντας: «Το παρελθόν επιστρέφει. Ο Μαυρογιαλούρος είναι ξανά εδώ. Τα ρουσφέτια, ο εκμαυλισμός συνειδήσεων, οι πελατειακές σχέσεις, η κομματοκρατία, ο ευνουχισμός των θεσμών επιβεβαιώνουν πόσο μεγάλο και πόσο ηθικό είναι το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ!».

Ο κ. Γρηγοράκος τονίζει ότι οι κυβερνώντες διολισθαίνουν στις πιο μαύρες και γκρίζες πρακτικές καθεστώτων τριτοκοσμικών χωρών, ενώ επιχειρούν άθλια επιδρομή στην αυτοδιοίκηση. «Βολεύουν εκατοντάδες ημετέρους. Προσπαθούν να προσεταιριστούν τους εργαζόμενους. Δημιουργούν ένα πλέγμα εξαρτήσεων ακόμη και με τους αιρετούς, υποσχόμενοι "τον ουρανό με τ' άστρα"», επισημαίνει και καταγγέλει ότι η κυβέρνηση προχωρά στη συγκεκριμένη επιλογή, την ώρα που μαίνεται άγρια η φορολογική επιδρομή στα ελληνικά νοικοκυριά, η ιδιωτική οικονομία ζει τις χειρότερες στιγμές της και ο εφιάλτης της ανεργίας, ο φόβος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα πλανώνται πάνω από τους νέους και τις νέες της χώρας μας.

«Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι ο Μαυρογιαλούρος είχε εξοβελιστεί από την πολιτική ζωή του τόπου. Με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επανήλθε δριμύτερος. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνοδοιπόροι του αποδεικνύονται οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της παρακμής», καταλήγει ο κ. Γρηγοράκος.

Το «νέο» νομοσχέδιο του κ. Σκουρλέτη είναι στην πραγματικότητα πολύ παλιό, σχολίασε το Ποτάμι καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «είναι μία ρουσφετολογική σκούπα, με την οποία διορίζεται άγνωστος αριθμός επιτυχόντων σε διαγωνισμούς για νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ τα οποία έχουν, εν τω μεταξύ, καταργηθεί».

«Δημιουργούνται νέα όργανα και δομές, όπως η νέα ειδική γραμματεία ιθαγένειας, που συμπαρασύρουν τη δημιουργία ενός ακόμα κύματος θέσεων μετακλητών και συμβούλων. Υπόσχεται πλουσιοπάροχες αντιμισθίες και αμοιβές σε αντιδημάρχους και μέλη δημοτικών συμβουλίων, επιβαρύνοντας έναν κρατικό προϋπολογισμό που μπορεί να μην έχει λεφτά για βρεφονηπιακούς σταθμούς, έχει όμως 17,73 εκατ. ευρώ για τους αντιδημάρχους», προσθέτει.

«Είναι πάγια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να εισάγει νομοσχέδιο με 140 άρθρα χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση. Κοινοβουλευτισμός à la ΣΥΡΙΖΑ!», καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

 

«Θυσιάζουν την πραγματικότητα για ένα αντικυβερνητικό οκτάστηλο»

 

Την «αφιονισμένη πολεμική» κατά της κυβέρνησης, που ασκούνε μέσα ενημέρωσης με αφορμή το σχέδιο νόμου για τους ΟΤΑ, στηλιτεύει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Η κατάντια του να θυσιάζεις την πραγματικότητα για ένα αντικυβερνητικό οκτάστηλο».

Ο κ. Σκουρλέτης διαπιστώνει πως «τα συστημικά παπαγαλάκια» ανακαλύπτουν νέα ρουσφέτια και χιλιάδες προσλήψεις, προσδοκώντας παρέμβαση των Θεσμών εναντίον του νομοσχεδίου. «Το γεγονός είναι ότι δεκάδες εύλογα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης γίνονται αποδεκτά, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της λειτουργίας των φορέων της, με ιδιαίτερη σπουδή προκειμένου να αποφευχθούν αστοχίες, αδικίες και γενικεύσεις» απαντά ο ίδιος και συμπληρώνει: «Με το σχέδιο νόμου εισάγονται θετικές διατάξεις για τους ΟΤΑ, τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την Πολιτεία. Ίσως γι’ αυτό να ενοχλεί τόσο πολύ κάποιους» σχολιάζει ο υπουργός, εκτιμώντας παρά ταύτα, ότι «τους έχει πάρει είδηση ο κόσμος».

Απέναντι στην πολεμική ρητορική ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών διατυπώνει και ορισμένα «αβίαστα ερωτήματα»:

»Γιατί είναι «ρουσφέτι» η παροχή στους εργαζόμενους της καθαριότητας Μέσων Ατομικής Προστασίας; Είναι «ρουσφέτι» η επέκταση της παροχής επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, εφόσον αυτό προκύπτει από τους πραγματικούς όρους απασχόλησης στη συγκεκριμένη θέση; Είναι «ρουσφέτι» η δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης χρεών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τους δήμους, όταν γνωρίζουμε τις δυσκολίες που βιώνει μεγάλο μέρος της κοινωνίας; Είναι ρουσφετολογική η δυνατότητα των δήμων να δημοπρατούν υλικά που προκύπτουν από την ανακύκλωση απορριμμάτων, ώστε να υπάρξουν οφέλη και για τους δημότες, αλλά και η χώρα να καλύψει καθυστερήσεις στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων;» ρωτά ο Π. Σκουρλέτης και συμπληρώνει:

«Αποτελεί δημοσιονομικό εκτροχιασμό η δυνατότητα που παρέχεται στους μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς, δήμους, εφόσον το θέλουν και το μπορούν, να δίνουν κίνητρα παραμονής σε γιατρούς και εκπαιδευτικούς; Ενοχλεί η συγκρότηση Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας, για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση από την Πολιτεία των ζητημάτων απόκτησης ιθαγένειας, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία;»

.