ΕΛΛAΔΑ

ILO: Άνεργοι εργάζονται σε Δήμους, στο πλαίσιο της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας

ILO: Άνεργοι εργάζονται σε Δήμους, στο πλαίσιο της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας - Κεντρική Εικόνα

Σχεδόν 3.000 έργα υποδομής, περισσότερες από 1.600 παρεμβάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και πλήθος κοινωνικών υπηρεσιών, παρασχέθηκαν, μέσω της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, για τη βελτίωση της καθημερινότητας δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Παράλληλα, 43.000 άτομα βγήκαν από την ανεργία, επέστρεψαν στη δουλειά, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους 325 Δήμους της χώρας.

Η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας (2016-2017), που σχεδίασε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, συνδυάζει τη μισθωτή εργασία με την προσφορά έργων και υπηρεσιών στην τοπική κοινωνία, ενώ απευθύνεται στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, τους μακροχρόνια άνεργους, τα νοικοκυριά, χωρίς κανέναν εργαζόμενο, τους ανέργους μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης και σε ανέργους χαμηλού εισοδήματος.

Το υπουργείο Εργασίας υλοποίησε, σε συνεργασία με τους Δήμους, προγράμματα, συνολικού ύψους 342 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υποστηρίξουν με προσωρινή εργασία, σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα έργα, τους ανέργους που αποδεδειγμένα δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.

Στα νέα προγράμματα δίνεται η δυνατότητα στους ανέργους να βελτιώσουν το βιογραφικό τους, μέσα από προγράμματα μάθησης και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, που συνοδεύονται από πιστοποίηση ή παρακολουθώντας σεμινάρια κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα, 43.000 άνεργοι εργάζονται σε 325 Δήμους, στο πλαίσιο της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Με τη δουλειά τους:

Ανακατασκευάζονται και συντηρούνται 1.500 κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και κοινόχρηστοι χώροι.

Υλοποιούνται περισσότερα από 400 έργα οδοποιίας.

Αναδιαμορφώνονται περισσότερα από 1.000 πάρκα και χώροι πρασίνου.

Γίνονται 1.600 παρεμβάσεις, όπως ψηφιοποίηση και οργάνωση των υπηρεσιών και παρέχονται σειρά κοινωνικών υπηρεσιών, που μειώνουν τη γραφειοκρατία και εξυπηρετούν τον πολίτη στην καθημερινότητά του.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην αναφορά της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας που παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση η ILO, παρακολουθεί την πορεία της νέας γενιάς κοινωφελούς, στην οποία καταγράφονται οι άμεσες ωφέλειες που αποκομίζουν τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα αναλυτικά στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που αφορούν το πρόγραμμα στους 17 Δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας:

Οι 8 στους 10 που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Οι 6 στα 10 άτομα είναι άνω των 45 ετών και είχαν να εργαστούν για περισσότερο από τρία χρόνια.

Το 78% των ωφελουμένων είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερη κοινωνική σημασία έχει η κοινωφελής τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για χιλιάδες δημότες, που γίνονται αποδέκτες των παρεχόμενων έργων και υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, τεκμήριο της κοινωνικής βαρύτητας της κοινωφελούς αποτελούν, μεταξύ άλλων, οι λόγοι συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Όπως καταγράφουν τα αποτελέσματα της έρευνας, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων χρειάζεται την κοινωφελή εργασία για την κάλυψη άμεσων αναγκών διαβίωσης και για τη συμπλήρωση ενσήμων.

Σε ό,τι αφορά τους δημότες των 17 Δήμων, αξίζει να επισημανθεί ότι παρασχέθηκαν υπηρεσίες σε:

- 10.058 άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

- 3.074 άτομα τρίτης ηλικίας.

- 2.523 παιδιά και νήπια.

- 446 άτομα που ανήκουν σε μειονότητες.

- 239 Α.μεΑ..