ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πολλά χρήματα όταν βγει στις αγορές, εκτιμά ο Ρέγκλινγκ

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πολλά χρήματα όταν βγει στις αγορές, εκτιμά ο Ρέγκλινγκ - Κεντρική Εικόνα

Η Ελλάδα θα ήταν καλό να επιστρέψει στις αγορές πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ενώ τόνισε ότι είναι θετικό σημάδι το γεγονός πως η Ελλάδα δεν βρισκόταν στην ατζέντα του Eurogroup.

Ο ίδιος μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup δήλωσε χαρούμενος για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. προς την Ελλάδα και επισήμανε πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι πολύ μεγάλες.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα διδάγματα από τις άλλες χώρες που ήταν σε προγράμματα διάσωσης, όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, δείχνουν πως είναι φυσιολογικό για τις κυβερνήσεις να μην περιμένουν μέχρι να μην έχουν πλέον πρόσβαση στους πόρους των προγραμμάτων διάσωσης.

Επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πολλά χρήματα όταν βγει σε αυτές, ωστόσο, πρόσθεσε ότι χρειάζονται διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Όσο λιγότερο μιλάμε για την Ελλάδα στο Eurogroup τόσο καλύτερο σήμα για το μέλλον» επανέλαβε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το Eurogroup.

O ίδιος ανέφερε ότι η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε «επίσημα» με την έγκριση της δόσης των 8,5 δισ. και την εκταμίευση σήμερα των 7,7 δισ. εξ αυτών. «Αυτά είναι πολύ καλά νέα καθώς και η επιβράβευση για μια χώρα και ένα λαό που κάνει προσπάθειες, θυσίες και μεταρρυθμίσεις. Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το κεφάλαιο της ανάκαμψης, της εμπιστοσύνης, των επενδύσεων και της απασχόλησης που μπορεί να ακολουθήσει για την Ελλάδα» τόνισε.

Eρωτηθείς για το πότε η Επιτροπή θα τερματίσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας, απάντησε: «Να έχετε λίγη ακόμα υπομονή. Ο πρόεδρος Γιούνκερ θα είναι στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, θέλουμε όλοι η επίσκεψη να πάει καλά».