ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσευχή για ένα «κρασάρισμα» του taxis, ώστε να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων από τους... παρά πέντε

Προσευχή για ένα «κρασάρισμα» του taxis, ώστε να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων από τους... παρά πέντε - Κεντρική Εικόνα

Πιστοί στην... παράδοση, οι Έλληνες και φέτος θα περιμένουν, ως φαίνεται, το «παρά πέντε» για να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Μόνο που αυτή τη φορά το υπουργείο δεν φαίνεται διατεθειμένο να δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής κι έτσι πριν την εκπνοή της 30ης Ιουνίου, θα πρέπει  και ο τελευταίος υπόχρεος να τακτοποιήσει τη δήλωσή του.

Έως αυτή την ώρα έχουν υποβληθεί περί τις 3.530.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, ενώ σε ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο που φαντάζει σχεδόν ουτοπικό  —και εφόσον δουλεύει σωστά και χωρίς προβλήματα το taxis— οι υποβολές έως το τέλος του μήνα δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 5,5 εκατομμύρια. Η μόνη... ελπίδα είναι μια μικρή παράταση να καταστεί επιβεβλημένη κι αυτό επειδή καθώς αναμένεται οι υπόλοιποι φορολογούμενοι να σπεύσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους τις τελευταίες μέρες, να «κρασάρει» το taxis και να μην μπορεί να τις δεχθεί. Σ΄αυτή την περίπτωση, μια μικρή χρονική παράταση, θα είναι αναπόφευκτη.
Σημειώνεται, δε, ότι στο θέμα των δηλώσεων νομικών προσώπων τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από τα φυσικά πρόσωπα, αφού μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 40.000 δηλώσεις από τις 230.000 περίπου που αναμένεται να υποβληθούν. Δηλαδή έχει υποβληθεί  περίπου 17% του συνολικού αριθμού των δηλώσεων. Ένας λόγος που συμβάλει στον μικρό αριθμό υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων αποτελεί και η διάταξη που προβλέπει την πληρωμή της πρώτης δόσης το αργότερο έως την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την υποβολή της δήλωσης και γι αυτό οι επιχειρήσεις φαίνεται να επιλέγουν την υποβολή της δήλωσης όσο το δυνατό πιο κοντά στην καταληκτική προθεσμία (σ.σ. 30.6).  Βέβαια, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες να δημιουργηθεί μεγαλύτερος συνωστισμός στο Taxis, γεγονός που η Γ.Γ.Π.Σ. προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες και ενισχύοντας τα συστήματά της.
Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα, είναι η 15η Ιουλίου 2016.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι δοθεί δεν δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων, η πρώτη δόση, στις περιπτώσεις χρεωστικών εκκαθαριστικών, θα πρέπει να καταβληθεί στις 29 Ιουλίου.