ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν θα αγοράσει 100 αεροσκάφη από την Boeing

Το Ιράν θα αγοράσει 100 αεροσκάφη από την Boeing - Κεντρική Εικόνα

Το Ιράν και η αμερικανική αεροπορική βιομηχανία Boeing κατέληξαν σε συμφωνία για την αγορά 100 αεροσκαφών για την ανανέωση του γερασμένου ιρανικού στόλου, δήλωσε ο διευθυντής της πολιτικής αεροπορίας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα της κυβέρνησης του Ιράν.

«Από τα 250 αεροσκάφη που υπάρχουν στο χώρα, τα 230 πρέπει να αντικατασταθούν», δήλωσε ο Αλί Αμπεντζάντεχ, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Ιράν, ο οποίος διευκρίνισε ότι η συμφωνία με την Boeing θα πρέπει λάβει την έγκριση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Boeing υπέβαλε την επίσημη προσφορά της προκειμένου να αποκτήσει την τελική έγκριση για την πώληση των αεροσκαφών από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ο Αμπεντζάντεχ. Αφού λάβει την έγκριση, η τελική συμφωνία θα υπογραφεί ανάμεσα στα δύο μέρη, πρόσθεσε στη συνέντευξη αυτή, στην οποία δεν παρατίθενται οι δηλώσεις του λέξη προς λέξη και το σύνολο της οποίας θα δημοσιευθεί σε μερικές ημέρες.

Ο Αμπεντζάντεχ δήλωσε επίσης πως το ποσό των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο οποίο έχουν αναφερθεί ορισμένα ΜΜΕ δεν είναι οριστικό και πως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα καθοριστούν έπειτα από διαπραγματεύσεις.

Το Ιράν συνήψε στα τέλη Ιανουαρίου πρωτόκολλο συμφωνίας με την ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία Airbus για την αγορά 118 αεροσκαφών, όμως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει ακόμη την έγκρισή του ώστε αυτή η συμφωνία να εφαρμοστεί.

Η Airbus θα πρέπει να λάβει την έγκριση του OFAC (του Γραφείου των ΗΠΑ για τον έλεγχο ξένων περιουσιακών στοιχείων) που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς περισσότερο από το 10% της Airbus είναι αμερικανικής προέλευσης.