ΕΛΛAΔΑ

Δέκα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για 37.000 ανέργους 

ΟΑΕΔ: Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις 1.459 ανέργων 18-24 ετών - Κεντρική Εικόνα

 

Τα δέκα προγράμματα του ΟΑΕΔ που θα υλοποιηθούν μέχρι το Φθινόπωρο του 2017 και θα προσφέρουν 37.000 θέσεις θέσεις σε ανέργους, όλων των ηλικιών και κατηγορίων, παρουσίασε με συνέντευξη της, στην aftodioikisi.gr, η διοικήτρια του Οργανισμού, κυρία Μαρία Καραμεσίνη.

Ειδικότερα η κ. Καραμεσίνη, παρουσίασε αναλυτικά τα πρώτα επτά προγράμματα του ΟΑΕΔ που αφορούν, 23.000 εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του Οργανισμού και θα βγουν στον «αέρα» μέχρι τις 15 Αυγούστου. Μάλιστα, η Μ. Καραμεσίνη, γνωστοποίησε ότι για τρία από αυτά, οι σχετικές προκήρυξει θα αναρτηθούν στις αρχές Ιουλίου.

Ταυτόχρονα η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, ανέλυσε στην συνέντευξη της, το νέο πολυπρόγραμμα για νέους 18-29 ετών, που θα εφαρμοσθεί πιλοτικά από τον Οργανισμό σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, στο δήμο Καλλιθέας με στόχο την πρόσληψη 2.000 ανέργων«Θα συνδυάζεται με την πρόσκληση των ανέργων να έρθουν να επισκεφτούν τα γραφεία μας, να αναλύουν τα χαρακτηριστικά τους και να προσδιορίζονται οι ανάγκες τους για να τοποθετούνται στα κατάλληλα προγράμματα», τόνισε η κ. Καραμέσινη, προσδιορίζοντας χρονικά την υλοποίηση του, το διμήνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2017.

Αναφέρθηκε στα δύο νέα προγράμματα, “έκπληξη” που θα υλοποιηθούν εντός του Φθινοπώρου και αφορούν 12.000 ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών και αποτελούν «συνδυασμούς δράσεων για ανέργους».

Παρουσίασε αναλυτικά τη νέα φιλοσοφία που διαπνέει τον Οργανισμό, στην υλοποίηση των  προγραμμάτων νέα γενιάς. «Εδώ και δύο χρόνια περίπου, φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων, όλων των ενεργητικών προγραμμάτων απασχόλησης. Τι σημαίνει βελτίωση της αποτελεσματικότητας; Σημαίνει ότι τα προγράμματα αυτά να ανοίγουν το δρόμο για μία σταθερή εργασιακή ένταξη των ομάδων στις οποίες απευθύνονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα προγράμματα αυτά, που ονομάζουμε προγράμματα Νέας Γενιάς, μπορούν να συνδυάζουν διαφορετικές δράσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μ. Καραμεσίνη, αναφέρθηκε εκτενώς και στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» τονίζοντας ότι αποτελούν «σκαλοπάτι» στη μελλοντική εργασιακή και επαγγελματική πορεία των ανέργων. Στόχος μας, σημείωσε χαρακτηριστικά είναι ο άνεργος «να μπορέσει να καταρτιστεί, κατά τη διάρκεια της εργασίας να έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει ελλείμματα δεξιοτήτων». 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ στην aftodioikisi.gr είναι το εξής: 

Ερ: Κυρία Καραμεσίνη, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτηθεί από τον ΟΑΕΔ η προκήρυξη του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, που αφορά τις προσλήψεις ανέργων, σε 17 δήμους. Θα θέλαμε να μας πείτε ποιους αφορά και ποιες οι αποδοχές των ωφελουμένων και η διάρκεια των συμβάσεών τους;

Μ.Κ: Η δημόσια πρόσκληση για τους ανέργους, οι οποίοι θέλουν να απασχοληθούν σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα στους 17 δήμους της χώρας, θα αναρτηθεί στις αρχές Ιουλίου. Υπάρχουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, που δίνει τους πίνακες με τις ειδικότητες και αν όλα πάνε καλά, στις αρχές –όπως είπα- Ιουλίου θα έχουν αναρτηθεί.

Αφορά, λοιπόν, τους ανέργους που ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στις συγκεκριμένες ειδικότητες, που θα περιλαμβάνονται στους πίνακες ανά δήμο.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι οχτώ μήνες και οι αποδοχές θα είναι στο ύψος του κατώτατου μισθού, δηλαδή 496 ευρώ το μήνα.

ΕΡ: Πότε θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα για την πρόσληψη 10.500 ανέργων σε ΟΤΑ και Δημόσιο; Ποιοι άνεργοι θα έχουν προτεραιότητα σε αυτό το πρόγραμμα;

Μ.Κ: Το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά 10.500, αλλά 10.000 θέσεις σε επιχειρήσεις δημόσιες ή επιχειρήσεις ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού.

Η επιχορήγηση θα είναι για δώδεκα μήνες. Έχει δικαίωμα ο φορέας ( σ.σ ΟΤΑ – Δημόσιο ΝΠΔΔ), δηλαδή η επιχείρηση, να επιχορηγηθεί για άλλους δώδεκα μήνες, να επεκτείνει δηλαδή για 24μηνη διάρκεια, εφόσον έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 50% του μισθολογικού κόστους, εφόσον η επιχορήγηση αφορά 50% του μισθολογικού κόστους. Έτσι αν βρει το άλλο 50% του μισθολογικού κόστους μπορεί να μπει στο πρόγραμμα και να το επεκτείνει στη συνέχεια για δεύτερο χρόνο.

ΕΡ: Το 50% αφορά και το πρώτο δωδεκάμηνο ή μόνο το δεύτερο;

Μ.Κ: Και το πρώτο και το δεύτερο δωδεκάμηνο. Είναι ευέλικτο το πρόγραμμα και επειδή οι επιχειρήσεις μπορεί να μην μπορούν να προγραμματίσουν σε δίχρονο ορίζοντα, είπαμε ότι γι’ αυτές που μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα, έχοντας υπόψη τους ότι το πρώτο χρόνο έχουν εξασφαλίσει το μισθολογικό κόστος να μπουν κι αν στη συνέχεια βρουν λεφτά για το δεύτερο χρόνο, τότε να έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν τις συμβάσεις γι’ αυτούς που ήδη έχουν προσλάβει, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ίδιες και οι άνεργοι να έχουν διπλάσιο χρόνο απασχόλησης, εικοσιτέσσερις μήνες. Και είναι σημαντικό για ανέργους που είναι 55 έως 67 ετών να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις. Πρώτα απ’ όλα, να αξιοποιηθούν τα προσόντα τους, γιατί οι άνθρωποι που είναι 55 ετών και άνω και έχουν πρότερο εργασιακό βίο, έχουν μεγάλη εμπειρία στα αντικείμενα τα οποία θα προσληφθούν –φαντάζομαι-, θα είναι πάρα πολύ χρήσιμοι για αυτές τις επιχειρήσεις που θα τους προσλάβουν και ταυτόχρονα συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις να βγουν στη σύνταξη.

ΕΡ: Άρα μιλάμε για ανέργους 55 έως 67 ετών που έχουν προτεραιότητα. Είστε σε θέση να μας πείτε τις ειδικότητες;

Μ.Κ: Οι ειδικότητες εξαρτώνται από τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις δηλώνουν τι θέσεις εργασίας θέλουν και ανάλογα με αυτό αναζητούνται οι άνεργοι, οι οποίοι πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις και όσον αφορά την ειδικότητα. Όσον αφορά τους υπολοίπους όρους του προγράμματος, το ηλικιακό είναι καθοριστικό, αφού πρόκειται για ανέργους άνω των 55 ετών.

ΕΡ: Πότε αναμένεται να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα;

Μ.Κ: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα βγει στον αέρα εντός του Ιουλίου.

ΕΡ: Υπάρχει, όμως, και ένα τρίτο πρόγραμμα άμεσο του ΟΑΕΔ που είναι για πρόσληψη ανέργων σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων (Hot Spots).

Μ.Κ: Πάλι και αυτό εντός του Ιουλίου. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας που θα μας δώσει τους τελικούς πίνακες.

Αφορά, όπως γνωρίζετε ίσως, 1.882 ανέργους που θα προσληφθούν στα Κέντρα Φιλοξενίας όλης της χώρας και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και να μπορέσουν και τα Κέντρα να εξυπηρετηθούν.

Αφορά πάλι όλες τις ειδικότητες, που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει ένα Κέντρο Φιλοξενίας, από ειδικευμένο προσωπικό, μέχρι και ανειδίκευτο.

ΕΡ: Για ποια διάρκεια εργασίας μιλάμε και για ποιες αποδοχές;

Μ.Κ: Πάλι για οχτώ μήνες. Οι αποδοχές είναι ίδιες, όπως ακριβώς στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο ΟΑΕΔ καταβάλει και 200 ευρώ το μήνα για αυτούς που μετακινούνται και χρειάζεται να νοικιάσουν σπίτι στο χώρο που θα εργαστούν.

oaed

ΕΡ: Αυτά είναι λοιπόν τα τρία άμεσα προγράμματα. Για τους επόμενους μήνες, έχουν κάποιο άλλο, επόμενο πρόγραμμα που μπορούν να περιμένουν οι άνεργοι από τον ΟΑΕΔ και έως το τέλος του χρόνου;

Μ.Κ: Έχουμε έναν τέτοιο σχεδιασμό και θα σας πω ένα σχεδιασμό μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά θα προτιμούσα να σας πω μέχρι το δεκαπενταύγουστο, γιατί νομίζω ότι οι άνεργοι και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι, έχουν πιο άμεσες ανάγκες και η προσοχή τους είναι στραμμένη στα άμεσα προγράμματα.

Αυτά τα τρία προγράμματα στα οποία αναφερθήκαμε πριν, αποτελούν ένα υποσύνολο των εφτά προγραμμάτων που θα τρέξει ο ΟΑΕΔ μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Άλλα προγράμματα είναι δύο προγράμματα για τους νέους. ‘Ένα για τους νέους 18 -24 ετών και ένα άλλο για νέους 25-29 ετών.

Τα προγράμματα αυτά αφορούν πρόσληψη σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή σε φορείς κοινωνικής οικονομίας, σε νέες θέσεις εργασίας και οι θέσεις αυτές προορίζονται για αυτούς τους νέους οι οποίοι ολοκληρώνουν δύο προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που είχαν ως στόχο να αποκτήσουν οι νέοι την πρώτη τους εργασιακή εμπειρία, αφού όταν βγαίνουν από την εκπαίδευση, με ένα διάστημα πρακτικής άσκησης τεσσάρων μηνών και στη συνέχεια με απασχόληση στο αντικείμενο των σπουδών, στο οποίο γίνεται και η πρακτική άσκηση, για ένα τουλάχιστον οχτάμηνο και μετά από αυτό υπάρχει μία πολλή συγκεκριμένη δέσμευση, ότι ολοκληρώνουν ένα –λίγο πολύ- δωδεκάμηνο πρακτικής άσκησης στα προγράμματα που αυτή τη στιγμή τρέχουν· ένα οχτάμηνο τουλάχιστον απασχόλησης στο αντικείμενο των σπουδών τους με τα δύο αυτά προγράμματα νέων θέσεων εργασίας γι’ αυτές τις κατηγορίες των νέων.

ΕΡ: Πόσους αφορούν αυτά τα δύο νέα προγράμματα;

Μ.Κ: Το πρόγραμμα για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για ανέργους 25-29 ετών αφορά 1.295 νέους και αυτό για τους νέους 18-24 ετών αφορά 2.500 νέους. Το τελευταίο θα καθυστερήσει σε σχέση με το πρώτο.

Το πρώτο πρόγραμμα είναι αυτό που θα βγει πρώτο στη σειρά από τα επτά προγράμματα συνολικά και το άλλο για τους νέους 18-24 θα βγει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και είναι το τελευταίο στη σειρά από τα συνολικά επτά προγράμματα. Εάν θέλετε μπορούμε να διατρέξουμε και τα υπόλοιπα προγράμματα.

ΕΡ: Βεβαίως. Ποια είναι αυτά;

Μ.Κ: Μας βρίσκετε στην αναμονή για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος για τον δημόσιο τομέα της Υγείας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο τέλος Δεκεμβρίου του 2016 αναρτήσαμε την πρόσκληση για να μπορέσουν να στελεχωθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας, είτε νοσοκομεία, είτε άλλες ομάδες υγείας. Το είχαμε προκηρύξει για τέσσερις χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή οι υπολειπόμενες θέσεις είναι 1.135.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα έχουμε τους οριστικούς πίνακες και θα τους αναρτήσουμε εντός του Ιουλίου. Από ότι προβλέπουμε θα είναι προς τα μέσα του Ιουλίου, αλλά αυτό θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.

Πέραν, λοιπόν, και αυτού του προγράμματος, έχουμε ένα πρόγραμμα που αφορά τις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού, έχουμε ανασχεδιάσει υπαρκτό πρόγραμμα, ούτως ώστε να είναι πιο ελκυστικό για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και για τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας. Ένα πρόγραμμα που αφορά τα άτομα με αναπηρία, τους απεξαρτημένους από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένους, παραβατικά άτομα κτλ, είναι δηλαδή αυτές οι ομάδες που θα λέγαμε «του κοινωνικού αποκλεισμού», που είναι οι πιο επιρρεπείς, αν δεν είναι κοινωνικά αποκλεισμένες – που είναι κοινωνικά αποκλεισμένες και κυρίως αποκλεισμένες από την εργασία.

Το πρόγραμμα αυτό έχει τις υψηλότερες δυνατές επιχορηγήσεις για πρόσληψη των ανέργων αυτών των κατηγοριών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και στους φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Άρα είναι, αυτά τα προγράμματα που σας είπα, τα επτά προγράμματα συνολικά, όπου συγκεντρώνονται γύρω στις 23.000 θέσεις και σ’ αυτά θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα επιπλέον πρόγραμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι στα σκαριά. Αφορά το δήμο Καλλιθέας και σύντομα θα έχετε νεότερα από εμάς. Είναι ένα πρώτο πιλοτικό για τη δοκιμή των ανοιχτών προγραμμάτων, που θα συνδυάσουμε με ένα νέο εργαλείο που θα εφαρμόσουμε στον Οργανισμό με ένα νέο σύστημα, το οποίο θα αναλύει τα χαρακτηριστικά των ανέργων και θα τους τοποθετεί ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους στα κατάλληλα προγράμματα. Δηλαδή θα είναι ένα ανοιχτό πρόγραμμα, πολύ-πρόγραμμα θα λέγαμε, το οποίο θα συνδυάζεται με την πρόσκληση των ανέργων να έρθουν να επισκεφτούν τα γραφεία μας, να αναλύουν τα χαρακτηριστικά τους και να προσδιορίζονται οι ανάγκες τους για να τοποθετούνται στα κατάλληλα προγράμματα. Είναι πιλοτικό και θα πούμε περισσότερα γι’ αυτό όταν όλα θα είναι έτοιμα για την εκκίνηση.

ΕΡ: Αυτό να το περιμένουμε από τον Σεπτέμβριο;

Μ.Κ: Όχι. Θα ξεκινήσει στην πρώτη του μορφή, στην πρόσκληση προς τους ανέργους, πολύ σύντομα. Η τοποθέτηση σε προγράμματα θα γίνει από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, εκεί το προσδιορίζουμε χρονικά. Αλλά νομίζω ότι σε αυτό το πρόγραμμα θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά του και να μας δοθεί, δηλαδή, ο χρόνος να τα εξηγήσουμε, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν εφαρμόζεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα για πρώτη φορά να αναλύονται τα χαρακτηριστικά, ώστε να μπορέσουν οι άνεργοι να συμμετέχουν σε αυτό και να επωφεληθούν από αυτό.

ΕΡ: Για πόσους ανέργους θα είναι αυτό το πρόγραμμα;

Μ.Κ: Θα απευθυνθεί στους νέους 18-29 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα μας και εδώ θα ήθελα να σταματήσω για να μην προεξοφλήσω ορισμένα πράγματα, τα οποία θα πρέπει να εξειδικευτούν περισσότερο, ώστε να δώσουμε σωστότερη, ακριβή πληροφόρηση για όλους αυτούς που ενδιαφέρονται.

ΕΡ: Ο δήμος Καλλιθέας επελέγη με κάποια κριτήρια;

Μ.Κ: Επελέγη με το κριτήριο ότι είναι ένας πολύ κεντρικός δήμος, έχει πάρα πολύ πληθυσμό, είναι ξέρετε από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, και έχει ένα εύρος οικονομικής δραστηριότητας μεγάλο. Άρα έχουμε επιχειρήσεις που θα ενδιαφερθούν να προσλάβουν νέους από μεγάλο φάσμα οικονομικής δραστηριότητας, και μάλιστα ο τομέας των υπηρεσιών είναι εκείνος που προσλαμβάνει περισσότερο τους νέους και έχουμε ταυτόχρονα μία πάρα πολλή καλή υπηρεσία στο δήμο Καλλιθέας από την άποψη ότι έχουμε πεπειραμένους εργασιακούς συμβούλους. Το πρόγραμμα αυτό θα στηριχθεί στους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα υποδεχτούν τους ανέργους, θα αναλύσουν τα χαρακτηριστικά τους, θα συζητήσουν με αυτούς και θα τους τοποθετήσουν σε κατάλληλα προγράμματα από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

ΕΡ: Αυτό το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, θα επεκταθεί και σε άλλους δήμους της χώρας πιθανόν;

Μ.Κ: Θα αξιολογηθεί πρώτα απ’ όλα και θα είναι σε επίπεδο δήμου. Αλλάζει μία φιλοσοφία, αλλάζει μία λογική. Με την κα Αντωνοπούλου θα έχουμε την ευκαιρία να το παρουσιάσουμε αναλυτικότερα.

ΕΡ: Αυτό το πρόγραμμα για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, πόσους ανθρώπους θα αφορά περίπου;

Μ.Κ: Αφορά 2.000 θέσεις. Είναι ένα ανοιχτό πρόγραμμα, που σημαίνει ότι αν δεν παρουσιαστούν τον πρώτο μήνα, τον δεύτερο μήνα, τον τρίτο μήνα, δε σημαίνει κάτι. Σημαίνει ότι όποιος πληροί τις προϋποθέσεις από την πλευρά των ανέργων και από την πλευρά των επιχειρήσεων μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα εφόσον υπάρχουν οι θέσεις. Αλλά ακόμη και να εξαντληθούν οι 2.000 θέσεις, εμείς θα προσθέτουμε προϋπολογισμό στο πρόγραμμα και θέσεις, ούτως ώστε να ικανοποιηθεί όποια ζήτηση υπάρχει συνολικά στη χώρα. Άρα, δεν είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ανοίγει και κλείνει. Είναι ένα πρόγραμμα μονίμως ανοιχτό, θα είναι μονίμως ανοιχτό.

ΕΡ: Αυτή τη στιγμή αφορά 2.000, αλλά μπορεί αργότερα να επεκταθεί;

Μ.Κ: Ναι, γιατί πάντοτε για να προκηρύσσεις ένα πρόγραμμα, πρέπει να ξέρεις με ποιο προϋπολογισμό και άρα σε ποιες θέσεις. Άρα όταν είναι ανοιχτό, σημαίνει ότι όταν εξαντληθούν οι θέσεις, προσθέτεις θέσεις και προϋπολογισμό.

ΕΡ: Θα επανέλθω λίγο στο προηγούμενο γιατί νομίζω είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον αυτό που μου είπατε για το δήμο Καλλιθέας. Έτσι όπως το ακούω μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα το οποίο θα είναι στοχευμένο και στους δήμους, με τη συμμετοχή των δήμων.

Μ.Κ: Δεν είναι με τη συμμετοχή των δήμων, θα υλοποιηθεί στο δήμο. Μιλάμε για τους ανέργους του δήμου Καλλιθέας ηλικίας 18-29 ετών, αυτός είναι ο στόχος μας. Ο δήμος δεν έχει συμμετοχή. Ο δήμος θα έχει συμμετοχή γιατί θα προσκληθεί να παρέχει θέσεις εργασίας. Θα είναι θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις στον δήμο, οπουδήποτε, αλλά μέσα στα όρια του δήμου.

ΕΡ: Αυτό έχει ένα «ταβάνι» από άποψη ανθρώπων που θα προσληφθούν; Όχι στο δήμο Καλλιθέας, αλλά συνολικά.

Μ.Κ: Θα υπάρχουν διαφορετικές δράσεις, οι οποίες θα αφορούν τους ανέργους, ανάλογα με το τι ανάγκη έχουν. Κάποιος, ας πούμε, άνεργος, ο οποίος είναι κάποιας ειδικής κατηγορίας, μπορεί να έχει προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πρώτα πριν μπει στην απασχόληση. Κάποιος μπορεί να μην είναι έτοιμος για την απασχόληση, αλλά να υπάρχει μία θέση εργασίας στην οποία μπορείς να τον τοποθετήσεις. Άρα θα «παίξει» η αντιμετώπιση του ανέργου ανάλογα με το ποιες είναι οι ειδικότερες ανάγκες.

ΕΡ: Άλλα προγράμματα, εκτός από αυτά που είπαμε τώρα, υπάρχουν υπόψη σας;

Μ.Κ: Θα υπάρξουν δύο πολύ σημαντικά προγράμματα τα οποία σχεδιάζουμε για το Φθινόπωρο, αλλά θα ήθελα να σας τα κάνω έκπληξη. Έχω μιλήσει γι’ αυτά, αλλά δε θα ήθελα να τα περιγράψω σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι το έχω κάνει ήδη.

Είναι ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης, συνδυασμού δράσεων για ανέργους ηλικίας 18-29 ετών, αποφοίτους Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου. Μιλάμε για 9.500 άτομα. Και το δεύτερο είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικότητας των νέων, πάλι 18-29 ετών, το οποίο θα το υλοποιήσουμε σε συνεργασία με τους Κοινωνικούς Εταίρους, μέσα από μία προγραμματικής συμφωνία που έχουμε με αυτούς. Αφορά 2.500 άτομα.

ΕΡ: Η γενικότερη στόχευση αυτών των προγραμμάτων ποια είναι κα Καραμεσίνη, ποια είναι η φιλοσοφία δηλαδή;

Μ.Κ: Ξέρετε, εδώ και δύο χρόνια περίπου, φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων, όλων των ενεργητικών προγραμμάτων απασχόλησης. Τι σημαίνει βελτίωση της αποτελεσματικότητας; Σημαίνει ότι τα προγράμματα αυτά να ανοίγουν το δρόμο για μία σταθερή εργασιακή ένταξη των ομάδων στις οποίες απευθύνονται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα προγράμματα αυτά, που ονομάζουμε προγράμματα Νέας Γενιάς, μπορούν να συνδυάζουν διαφορετικές δράσεις. Ας πούμε γνωρίζετε τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, τα οποία κάποια στιγμή συνδυάζουν και μία δράση κατάρτισης, συνδυάζουν τη συμβουλευτική, η οποία έπεται της ολοκλήρωσης του προγράμματος, για να μπορέσει ένας άνεργος να έχει τη δυνατότητα να βρει το δρόμο του αφού ολοκληρωθεί ένα πρόγραμμα, αφού ολοκληρωθεί η συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα.

Αντίθετα, στα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας που αναφέρθηκα, συνδυάζουν την πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο των σπουδών και όχι γενικώς και αορίστως. Θυμηθείτε τα voucher, τα προγράμματα κατάρτισης όπου γινόταν μία οριζόντια κατάρτιση σε τελείως άσχετα αντικείμενα και μία πρακτική άσκηση, πάλι σε τελείως άσχετα αντικείμενο με τις σπουδές. Και το πρώτο πρόγραμμα που έκανε ο ΟΑΕΔ, δηλαδή το πρόγραμμα στη δική μου θητεία, Voucher για αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πάλι κι εκεί συνδυάσαμε το αντικείμενο σπουδών με το αντικείμενο εργασίας για πρώτη φορά στα χρονικά, στην ιστορία των ενεργητικών προγραμμάτων απασχόλησης στην Ελλάδα. Και τώρα πάλι με τα προγράμματα voucher εργασιακής εμπειρίας, δοκιμάζουμε αυτή τη λογική, δηλαδή, πρακτική άσκηση στο αντικείμενο των σπουδών και απασχόληση στο αντικείμενο των σπουδών. Δηλαδή, μία απόλυτη σύζευξη μεταξύ των δύο. Αυτή είναι μία πολλή βασική φιλοσοφία και μία πολλή βασική λογική, που αποσκοπεί στη σταθερή εργασιακή ένταξη των νέων.

Δε σημαίνει ότι μετά το πρόγραμμα όλοι οι νέοι θα ενταχθούν σταθερά, αλλά τουλάχιστον θα έχουν μία εργασιακή εμπειρία πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους. Σας έδωσα δύο παραδείγματα. Στο πρόγραμμα, ας πούμε, για την επιχειρηματικότητα των νέων, θα υπάρχει υποστήριξη για τη συγκρότηση επιχειρηματικού σχεδίου από τους ίδιους τους ανέργους. Είναι πράγματα τα οποία για πρώτη φορά σχεδιάζονται με σκοπό την ενδυνάμωση των ανέργων, ούτως ώστε, να αξιοποιήσουν τα προγράμματα αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ως σκαλοπάτι δηλαδή σταθερής εργασιακής και επαγγελματικής ένταξης. Γιατί άλλο η εργασία που γίνεται σε ένα αντικείμενο που δεν αντιστοιχεί στις σπουδές και άλλο η εργασία η οποία αντιστοιχεί στις σπουδές. Άλλο η εργασιακή και άλλο η επαγγελματική ένταξη, κάνω διάκριση μεταξύ των δύο όρων.

ΕΡ: Το μοντέλο της κοινωνικής εργασίας, στο οποίο αναφερθήκατε, δίνει κάποιες προοπτικές στους ανέργους ή απασχολούνται απλώς για λίγους μήνες και έχουμε μόνο μία διαδικασία ανακύκλωσης της ανεργίας;

Μ.Κ: Κοιτάξτε να δείτε, νομίζω ότι ο επανασχεδιασμός που έγινε από την κα Αντωνοπούλου είχε ακριβώς αυτόν το χαρακτήρα, του να δοθεί η δυνατότητα, σε κάποιον ο οποίος απασχολείται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να μπορέσει να καταρτιστεί, κατά τη διάρκεια της εργασίας να έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει ελλείμματα δεξιοτήτων τα οποία μπορεί να έχει και στο τέλος να έχει υποστήριξη από εργασιακό σύμβουλο του ΟΑΕΔ, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει την κοινωφελή εργασία ως σκαλοπάτι στη μελλοντική εργασιακή και επαγγελματική του πορεία. Αυτή είναι η λογική. Και το υπουργείο Εργασίας και ξέρετε εμείς ως ΟΑΕΔ, έχουμε ακριβώς την ίδια φιλοσοφία, είμαστε συντονισμένοι στην ίδια γραμμή, όσον αφορά τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων.