ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Καλό νέο το ότι δεν ασχοληθήκαμε με την Ελλάδα σ΄ αυτή τη Σύνοδο Κορυφής

Μακρόν: Καλό νέο το ότι δεν ασχοληθήκαμε με την Ελλάδα σ΄ αυτή τη Σύνοδο Κορυφής - Κεντρική Εικόνα

«Όταν Γαλλία και Γερμανία μιλούν με κοινή φωνή, η Ευρώπη προχωρά» τόνισε ο Εμ. Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής και στην οποία ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα: «Δεν συζητήσαμε για την Ελλάδα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής και αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο "καλό νέο". Τις τελευταίες εβδομάδες από κοινού με την καγκελάριο κάναμε ό,τι καλύτερο, ώστε να μην είναι σήμερα στην ατζέντα, γιατί είναι καλύτερο το θέμα να το χειρίζονται οι υπουργοί Οικονομικών».

Οι υπουργοί μας δούλεψαν χέρι χέρι να βρούμε κοινό έδαφος και μια συμφωνία και θέλω να συγχαρώ αυτή τη συμφωνία, «που στηρίζει την ανάκαμψη και τις μεταρρυθμίσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Το γεγονός ότι δεν ασχοληθήκαμε με την Ελλάδα είναι «καλό νέο» και δείχνει ότι βρήκαμε καλές λύσεις, συμπλήρωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα αλλά και την Ιταλία στο προσφυγικό ζήτημα.

«Εάν είμαστε μαζί γύρω από ένα τραπέζι, εάν έχουμε κοινά εξωτερικά σύνορα, τότε πρέπει μια μέρα να μπω στη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ιταλού πρωθυπουργού, οι οποίοι δέχονται κάθε μέρα καινούργιους πρόσφυγες και μετανάστες» είπε η Α. Μέρκελ και προσέθεσε: «Δεν μπορώ απλά να χαίρομαι που βρίσκομαι στο κέντρο της Ευρώπης και δεν έχω αυτό το πρόβλημα με τους πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντικό να μπαίνεις στη θέση των άλλων, αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι για να βρούμε ένα συμβιβασμό».

Το διεθνές εμπόριο

Σε ότι αφορά το εμπόριο, οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία των ανοιχτών αγορών. Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να αντιδράσει αν δεν έχει πρόσβαση σε άλλες αγορές. «Αν έχουμε πρόσβαση σε δημόσια συμβόλαια στις ΗΠΑ, τότε μπορούμε να πούμε “ναι” στην πρόσβαση σε δημόσια συμβόλαια στην Ευρώπη» σημείωσε. Αλλά αν η πρόσβαση αυτή δεν υπάρχει τότε η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί μια απάντηση, πρόσθεσε η καγκελάριος.  

Στο ζήτημα της αλλαγής των συνθηκών της Ε.Ε., η κα. Μέρκελ υποστήριξε πως δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά αν χρειαστεί θα εξεταστεί, μια θέση με την οποία συμφώνησε ο κ. Μακρόν.