ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί η Φρανκφούρτη κερδίζει από τη φυγή των τραπεζών λόγω Brexit

Γιατί η Φρανκφούρτη κερδίζει από τη φυγή των τραπεζών λόγω Brexit - Κεντρική Εικόνα

Η Φρανκφούρτη φαίνεται –προς το παρόν- ότι είναι ο νικητής της μεγάλης μάχης από την απόφαση για Brexit πέρυσι.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο επέλεξαν τη γερμανική πόλη για την κατασκευή των νέων γραφείων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Standard Chartered, η Nomura Holdings και η Daiwa Securities έχουν ήδη επιλέξει την οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας για τη νέα τους βάση στην ΕΕ, για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά.

Οι Goldman Sachs Group και Morgan Stanley εξετάζουν τη λήψη μιας παρόμοιας απόφασης, δηλώνουν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση στο Bloomberg.

"Η Φρανκφούρτη βρίσκεται σε καλή θέση για να δεχθεί ξένες τράπεζες", δήλωσε ο Stefan Winter, πρόεδρος της ένωσης ξένων τραπεζών στη Γερμανία και επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας της UBS Group στη χώρα.

"Είναι στην καρδιά της Ευρώπης, έχει φανταστικές υποδομές και προσιτά ενοίκια γραφείων", πρόσθεσε.

Η Φρανκφούρτη είναι μια φυσική επιλογή, δεδομένου ότι είναι ένα οικονομικό οικοσύστημα με την Deutsche Bank, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη BaFin, που θεωρείται από πολλούς ως η μόνη αρχή εκτός του Λονδίνου που είναι ικανή να διαχειριστεί τις περίπλοκες δραστηριότητες παραγώγων των τραπεζών.

Το Λονδίνο τώρα, μπορεί να χάσει μέχρι και 10.000 θέσεις εργασίας στον τραπεζικό κλάδο και 20.000 στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς οι πελάτες μετακινούν assets 1,8 τρισ. ευρώ εκτός του Ηνωμένου Βασίλειου μετά το Brexit, σύμφωνα με το think tank Bruegel.

Άλλοι εκτιμούν ότι θα χαθούν από 4.000 μέχρι και 232.000 θέσεις εργασίας. Από την πλευρά του το Bloomberg πραγματοποίησε έρευνα και συνεντεύξεις για να διαπιστώσει τι σχεδιάζει η κάθε τράπεζα.

Bank of America
Η Bank of America θεωρεί ότι η ιρλανδική πρωτεύουσα είναι ο default προορισμός της για το νέο της κέντρο στην ΕΕ εάν το Ηνωμένο Βασίλειο χάσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, είχε δήλωσει ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της το Μάρτιο.

Η τράπεζα πιθανότατα θα μετακινήσει κάποιες θέσεις εργασίας σε άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων Φρανκφούρτη, Μαδρίτη, Λουξεμβούργο και Άμστερνταμ, δήλωσε ο Nikolaus Naerger, επικεφαλής corporate banking στη Γερμανία, την Ελβετία και την  Αυστρία.

Goldman Sachs
Η εταιρεία της Wall Street σχεδιάζει να διπλασιάσει τον αριθμό του προσωπικού της στη Φρανκούρτη στους 400, καθώς αρχίζει να αποσύρει προσωπικό από το Λονδίνο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος διεθνών δραστηριοτήτων της τράπεζας, Richard Gnodde.

Η εταιρεία ψάχνει για γραφεία στη Φρανκφούρτη που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως το νέο της κέντρο trading εντός της ΕΕ και που θα μπορούσαν τελικά να μετακινήσουν περίπου 1.000 εργαζόμενους στην πόλη, μεταξύ των οποίων traders και senior managers.

JP Morgan
Η JP Morgan & Chase σχεδιάζει να μετακινήσει περίπου 500-1000 τραπεζίτες από το Λονδίνο στα διευρυμένα γραφεία στο Δουβλίνο, στη Φρανκφούρτη και στο Λουξεμβούργο.

"Πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τις τράπεζες που έχουμε ήδη στην Ευρώπη ως τη βάση για τις δραστηριότητές μας", τόνισε ο επικεφαλής του investment banking, Daniel Pinto.

"Θα πρέπει να μεταφέρουμε εκατοντάδες ανθρώπους βραχυπρόθεσμα, για να είναι έτοιμοι την ημέρα που θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, και στη συνέχεια θα κοιτάξουμε για τους μακροπρόθεσμους αριθμούς", πρόσθεσε.

Πιθανότητα οι δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής της εταιρείας θα μεταφερθούν στη Φρανκφούρτη, ενώ οι δραστηριότητες custody θα βρίσκονται στο Δουβλίνο και το treasury θα διεξάγεται από το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με πηγές.

Πριν από το δημοψήφισμα ο CEO Jamie Dimon είχε δηλώσει ότι περίπου 4.000 από τους 16.000 εργαζόμενους στο Ηνωμένου Βασίλειο, θα μεταφερόταν σε άλλες πόλεις στην ήπειρο μετά το Brexit.

Deutsche Bank
Στέλεχος της γερμανικής τράπεζας είχε δηλώσει ότι περίπου 4.000 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μεταφερθούν σε άλλες τοποθεσίες καθώς η χώρα φεύγει από την ΕΕ.

Περίπου 2.000 θέσεις θα επηρεαστούν εάν χρειαστεί να φύγει όλο το προσωπικό client-facing της τράπεζας, και επιπλέον 2.000 θα ήταν σε κίνδυνο να φύγουν, είχε δηλώσει το στέλεχος της τράπεζας, Sylvie Matherat, τον Απρίλιο.

UBS
Ο πρόεδρος Axel Weber έχει δηλώσει ότι η τράπεζα θα λάβει μια τελική απόφαση για το εάν θα μεταφέρει περίπου 1.500 από τους 5.000 υπαλλήλους στο investment banking στο Λονδίνο, μετά από την ενεργοποίησε του Brexit.

"Ναι, θα πρέπει να μετακινήσουμε κάποιους τραπεζίτες. Έχουμε γραφεία στην Φρανκφούρτη, έχουμε αντίστοιχες εγκαταστάσεις στην Ισπανία", δήλωσε η Andrea Orcel, επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής της UBS, αναφερόμενη στην γερμανική θυγατρική της ελβετικής τράπεζας, η οποία έχει την άδεια να δραστηριοποιείται στο investment banking.

HSBC
Ο διευθύνων σύμβουλος Stuart Gulliver δήλωσε τον Ιανουάριο ότι το προσωπικό που φέρνει περίπου το 20% των εσόδων από το investment banking του Λονδίνου, ίσως μεταφερθεί στο Παρίσι, όπου απέκτησε μια γαλλική εμπορική τράπεζα, περισσότερο από μια δεκαετία πριν.

Πριν από το δημοψήφισμα ο Gulliver ανέφερε ότι το Brexit μπορεί να οδηγήσει 1.000 από το προσωπικό των 5.000 του Λονδίνου, να εγκατασταθούν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Barclays
Ο CEO της Barclays, Jes Staley, δήλωσε τον Απρίλιο ότι η τράπεζα θα ενεργοποιούσε τα σχέδια μετεγκατάστασής της εντός έξι μηνών. Έχει ήδη εγκατασταθεί στο Λονδίνο για τη διευρυμένη βάση της στην ΕΕ και σχεδιάζει να προσθέσει μόλις 150 θέσεις εργασίας εκεί.

Ο επικεφαλής της τράπεζας είχε δηλώσει στο Νταβός ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να αποδεσμευτεί από ένα χρηματοπιστωτικό κέντρο όπως το Λονδίνο. Εάν χρειαζόταν, η Barclays θα επανατοποθετούσε το υποκατάστημά της στη Φρανκφούρτη, στην ιρλανδική θυγατρική της.

Standard Chartered
Η τράπεζα είναι σε συζητήσεις με τη γερμανική αρχή BaFin γα το ενδεχόμενο δημιουργίας μια θυγατρικής στην Φρανκφούρτη και απόκτησης μιας άδειας λειτουργίας στην ΕΕ από εκεί, τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας το Μάιο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα επηρεαστεί μόλις ένας μικρός αριθμός εργαζομένων.

Citigroup
Η Citigroup εξετάζει διάφορες τοποθεσίες για τμήματα των δραστηριοτήτων του Λονδίνου, μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, τόνισε το ανώτερο στέλεχος της τράπεζας για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Jim Cowles, σε συνέδριο τον Ιανουάριο. Μάλιστα είχε τονίσει πως η τράπεζα θα λάμβανε μια τελική απόφαση μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου.

Το Νοέμβριο πέρυσι το Bloomberg είχε αναφέρει ότι η εταιρεία είναι σε συζητήσεις με τη BaFin για να μεταφέρει κάποιες δραστηριότητες στη Φρανκφούρτη.

Morgan Stanley
Η Morgan Stanley είναι κοντά στο να διαλέξει την Φρανκφούρτη για το διευρυμένο κέντρο της στην ΕΕ, είχαν αναφέρει πηγές με γνώση της κατάστασης. Το προσωπικό στο Λονδίνο θα μεταφερθεί επίσης στις πόλεις ανά την ΕΕ, μεταξύ των οποίων το Παρίσι και το Δουβλίνο.

Η τράπεζα αρχικά μπορεί να μετακινήσει περί τους 300 εργαζόμενους εκτός του Λονδίνου. Πριν από την ψηφοφορία, το Bloomberg ανέφερε ότι η εταιρεία πιθανώς θα μετακινούσε 1.000 από τους 5.000 υπαλλήλους εκτός της χώρας σε περίπτωση Brexit.

Daiwa
Η Daiwa είχε δηλώσει ότι θα δημιουργήσει μια θυγατρική στη Φρανκφούρτη για να φιλοξενεί τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες που θα μεταφέρει εκτός Λονδίνου. Η εταιρεία, με την πλειονότητα των 450 εργαζομένων της στην Ευρώπη, να είναι στο Λονδίνο, θα καταθέσει και μια σχετική αίτηση στη γερμανική ρυθμιστική αρχή, BaFin.

Lloyds Banking Group
Η τράπεζα σχεδιάζει να μετατρέψει το υποκατάστημά της στο Βερολίνο, σε θυγατρική, καθιστώντας το ως τη βάση της στην ΕΕ, είχε δηλώσει ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, George Culmer. Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων θα μεταφερθεί εκτός Λονδίνο. Η τράπεζα δεν έχει καταθέσει ακόμη μια αίτηση για την επέκταση της γερμανικής τραπεζικής άδειας.

Credit Suisse
Η Credit Suisse Group διερευνά τις πιθανότητες επέκτασης στο Δουβλίνο μετά το Brexit, ανέφεραν δύο πηγές με γνώση των σχεδίων. Ο οικονομικός διευθυντής David Mathers είχε δηλώσει ότι εάν χαθεί η πρόσβαση στην ΕΕ, θα τεθούν σε κίνδυνο το 10%-15% των εσόδων από τις δύο θυγατρικές στο Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση εσόδων τα 4-5 δισ. δολάρια.

Πηγή: capital.gr