ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο φως» κυβέρνησης σε πακέτο μέτρων έμμεσης φορολόγησης

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει στο νέο έντυπο Ε1 - Κεντρική Εικόνα

Μέσω της έμμεσης φορολογίας ο ελληνικός λαός αναμένεται και πάλι να σηκώσει στις πλάτες του τα βάρη της νέας επώδυνης συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών, καθώς και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί ή δεν θέλει να αποφύγει την πεπατημένη της αύξησης του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα και άλλα ανάλογα μέτρα.

Με το νέο πακέτο μέτρων έμμεσης φορολογίας στόχος είναι να εξασφαλιστούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2018.

Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται:

- Αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Αυτό το επιπλέον 1% στο ΦΠΑ –το οποίο καθιστά την Ελλάδα τη χώρα με το υψηλότερο τέτοιο φόρο πανευρωπαϊκά- εκτιμάται ότι θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους 400 έως 500 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση. Από την αύξηση του συντελεστή θα προκληθούν ανατιμήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα στις μεταφορές, στα καύσιμα, τα μη νωπά τρόφιμα, την εστίαση κ.α.

- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη. Η αύξηση θα είναι της τάξης του 5% στην τελική τιμή του καυσίμου, ενώ η λιανική τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 5 λεπτά του ευρώ. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η λιανική τιμή της είχε μειωθεί σημαντικά για το μέσο οδηγό, λόγω της μεγάλης παγκόσμιας προσφοράς.

- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο υγραέριο και το φυσικό αέριο κίνησης. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις αυξήσεις θα εξαιρεθεί το πετρέλαιο κίνησης καθώς εκτιμάται ότι μια αύξησή του θα προκαλούσε επιβάρυνση συνολικά στην οικονομία λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων, των εμπορευματικών μεταφορών κ.α.

- Ανατροπές στη φορολογία αυτοκινήτου. Το πακέτο φόρων στα αυτοκίνητα δεν περιλαμβάνει μόνο αύξηση των καυσίμων, αλλά και αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης των ΙΧ, του φόρου πολυτελείας που βαρύνει οχήματα εργοστασιακής αξίας πάνω από ένα όριο και στα τέλη κυκλοφορίας.

- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα.

Πάντως δεν θα είναι μόνο αυτές οι αλλαγές, καθώς η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία. Συγκεκριμένα, εξετάζεται επιβολή ειδικού τέλους τραπεζικών συναλλαγών, αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας, επιβολή ειδικού τέλους στο mobile internet και επιβολή ειδικού τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.