ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BNP: Τίποτα δεν είναι πιο αβέβαιο από την ελληνική συμμετοχή στο "QE"

BNP: Τα βήματα που οδηγούν σε έξοδο από το πρόγραμμα - Κεντρική Εικόνα

"Η απόφαση του Eurogroup καθαρίζει βραχυπρόθεσμα τον ορίζοντα για την Ελλάδα, καθώς εξασφαλίζονται οι αποπληρωμές των ομολόγων, με την επόμενη μεγάλη αποπληρωμή να λαμβάνει χώρα τον Ιούλιο του 2018", σημειώνει η BNP Paribas σε έκθεσή της. 

"Ωστόσο, παραμένουν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε μακροπρόθεσμη βάση, ενώ παρά τη συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές", κάποια ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα, επισημαίνει ο οίκος: 

Θα επιτρέψει η συμφωνία στα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ όπως ευελπιστεί η Αθήνα; Τίποτε δεν θα μπορούσε να είναι πιο αβέβαιο, καθώς παράσχονται πολύ λίγα στοιχεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ για να αποφανθεί επί της βιωσιμότητας του χρέους. 

Ακόμη και έτσι, το Eurogroup αναγνώρισε ότι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα είναι να προετοιμαστεί η επιστροφή της στις αγορές, δεσμευόμενο ότι θα στηρίξει την προσπάθεια. Ως εκ τούτου, οι επόμενες πληρωμές προς την Αθήνα θα πρέπει να συμπεριλάβουν αυτό το στόχο, επιτρέποντας στη χώρα να δημιουργήσει ένα "μαξιλάρι ρευστότητας". 

Δυστυχώς, η αναβολή μιας αξιόλογης συμφωνίας για την ελάφρυνση χρέους επιβαρύνει αυτό το στόχο, όχι μόνο επειδή συντηρεί την αβεβαιότητα για τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά επειδή δείχνει και ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν έλθει ακόμη σε έναν συμβιβασμό για ένα κοινό μεσομακροπρόθεσμο οικονομικό και δημοσιονομικό σενάριο για την Ελλάδα, στο οποίο θα μπορούσαν να βασιστούν οι επενδυτές για να λάβουν τις αποφάσεις τους.

 

.