ΑΓΟΡΕΣ

Θετικό κλίμα σε Ευρώπη και Χ.Α.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, επιστροφή της μεταβλητότητας στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι ενεργοί επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις γύρω από το "Brexit", καθώς ο υπουργός, υπεύθυνος για το "διαζύγιο” ΕΕ - Βρετανίας, David Davis κατευθύνεται σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις.

Οι επενδυτές αποτιμούν και το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, μετά τις οποίες το κόμμα République en Marche (REM) του Εμ. Μακρόν σε συμμαχία με το MoDem εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 από 566 έδρες, εξαιρουμένων 11 εδρών των Γάλλων του εξωτερικού.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινείται και ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου και μάλιστα με την πάροδο του χρόνου η ανοδική κίνηση δείχνει να αποκτά μεγαλύτερη δυναμική.

Ασφαλώς και το μεγαλύτερο κομμάτι από το ενδιαφέρον των traders δείχνει να αποσπά το "δίδυμο" ΔΕΗ (-45,17%) και ΑΔΜΗΕ (+8,49%), όμως, σταδιακά, αρχίζουν να φαίνονται θετικές πρωτοβουλίες τόσο στις τραπεζικές μετοχές, όσο και στο υπόλοιπο ταμπλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των μετοχών των συστημικών τραπεζών κινείται με θετικό πρόσημο, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν, θετικά, οι Viohalco (+4,26%), Lamda Development (+3,45%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,51%) και Jumbo (+2,93%).

Από την άλλη, πλην της Motor Oil (-1,6%), δεν υφίσταται άλλος τίτλος της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται με αρνητικό πρόσημο, εξαιρουμένης της ΔΕΗ και της Grivalia Properties (-0,21%).

Σχετικά καλύτερη, της αρχικής, η εικόνα για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου με εμφανώς θετικές διαθέσεις κινούνται οι Newsphone (+7,74%), Cenergy Holdings (+5,49%), Χαλκόρ (+5,27%), Ιντρακόμ (+3,47%), Attica Bank (+4,07%) και Τέρνα Ενεργειακή (+3,46%).

Η συμπλήρωση των πρώτων 2,5 ωρών συνεδρίασης, βρήκε τον τζίρο στα 40,4 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" και τον γενικό δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας και στις παρυφές των 820 μονάδων.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας και η αύξηση του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

 

.