ΕΥ ΖΗΝ

Γνωστός Έλληνας bartender κάνει... σφηνάκια με βιολογικό ελαιόλαδο! (video)

Γνωστός Έλληνας bartender κάνει... σφηνάκια με βιολογικό ελαιόλαδο!  (video) - Κεντρική Εικόνα

Σαρώνουν τις προτιµήσεις των νέων τελευταία τα κοκτέιλ µε ελαιόλαδο. Η νέα τάση µπορεί να ξεκίνησε από χώρες του εξωτερικού, όπως γίνεται συνήθως, έχει όµως επεκταθεί τελευταία αρκετά στην χώρα µας, στην πρωτεύουσα, αλλά και στην επαρχία.

Αρκετά βήµατα στο συγκεκριµένο πεδίο έχει κάνει ο γνωστός bartender Μιχάλης Μποτωνάκης που χρησιµοποιεί βιολογικό ελαιόλαδο από το ορεινό Σέλινο και µια σειρά από πρωτότυπα υλικά. 

Τα κοκτέιλ παρουσιάστηκαν πρόσφατα και επίσηµα σε εκδήλωση του Εµποροβιοµηχανικού Επιµελητηρίου Χανίων, ενώ είναι πιθανό να αποτελέσουν τα «ισχυρά όπλα» του Μιχάλη Μποτωνάκη σε κάποιον από τους πολλούς διαγωνισµούς για bartender που συµµετέχει ανά την Ελλάδα και τον κόσµο. Τα πρώτα σχόλια για τα δύο κοκτέιλ µε ελαιόλαδο είναι πολύ θετικά. Πλέον για τους bartenders υπάρχει µια ισχυρή τάση αξιοποίησης νέων υλικών για τα κοκτέιλ καθώς «στο σύγχρονο bartending χρησιµοποιούµε υλικά και προσθέτουµε στοιχεία που πριν από 5 χρόνια ούτε εµείς οι ίδιοι δεν φανταζόµασταν», λέει χαρακτηριστικά ο Έλληνας bartender.

Έξτρα παρθένο σε φιάλες για μαζική εστίαση

Σε µη επαναγεµιζόµενες µικρο-συσκευασίες  θα προσφέρεται προσεχώς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τις επιχειρήσεις µαζικής εστίασης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συναρµόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, βρήκαν «κοινό τόπο» και προτίθενται να υιοθετήσουν προσεχώς  το πάγιο αίτηµα αρκετών φορέων του κλάδου.

Υπενθυµίζεται πως η χρήση µικρών µη επαναχρησιµοποιούµενων συσκευασιών στους χώρους µαζικής εστίασης καθώς και η υποχρεωτική αναγραφή του είδους των ελαίων στους καταλόγους εστίασης αποτέλεσαν δυο εκ των βασικότερων  αιτηµάτων των προτάσεων που υπέβαλαν ο ΣΕΒΙΤΕΛ και ο ΣΕ∆ΗΚ στο πλαίσιο της πρόσφατης διαβούλευσης σχετικά µε τους νέους Κανόνες ∆ιακίνησης και Εµπορίας Προϊόντων. 

Έτσι, ο ΣΕΒΙΤΕΛ πρότεινε τη συµπλήρωση του άρθρου 55 του Κεφαλαίου 4 ως εξής: «Το ελαιόλαδο που προορίζεται για χρήση από τον τελικό καταναλωτή στους χώρους µαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, νοσοκοµεία, καντίνες και άλλες παρόµοιες εγκαταστάσεις), µπορεί να διακινείται µόνο σε µη επαναγεµιζόµενες συσκευασίες ή σε συσκευασίες µιας χρήσης».

Από τη µεριά του ο ΣΕ∆ΗΚ πρόσθεσε την υποχρεωτική αναγραφή του είδους των ελαίων στους καταλόγους εστίασης, επανυποβάλλοντας  ουσιαστικά αντίστοιχο παλαιότερο υπόµνηµά του. Στην πρόταση του ΣΕ∆ΗΚ αναφέρεται µεταξύ άλλων: «Η  υποχρεωτική αναγραφή του είδους των ελαίων στους καταλόγους εστίασης, ρυθµίστηκε νοµοθετικά µε την ΥΑ 2-861/22-8-2013.  Ωστόσο, καίτοι έχουν παρέλθει ήδη 3 χρόνια από την έκδοση της απόφασης αυτής, το µέτρο, δεν φαίνεται να έχει εφαρµοστεί στην πράξη. Η εφαρµογή αυτή πρέπει να γίνει µε σύσταση στις αρµόδιες υπηρεσίες έλεγχου και να αρχίσει µε την έκδοση προειδοποιητικής εγκυκλίου στις επιχειρήσεις εστίασης [...]». 

.