ΕΥ ΖΗΝ

Οι 9 μπύρες που συζητήθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε

Στη Λάρισα ετοιμάζουν πυρετωδώς εργοστάσιο μπύρας   - Κεντρική Εικόνα

Ανάμεσα σε εκατοντάδες μπύρες που δοκιμάστηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο σε Ελλάδα και εξωτερικό, εννέα από αυτές κατάφεραν να μας προκαλέσουν επαναλαμβανόμενες έντονες και πολύωρες συζητήσεις.

Οι συζητήσεις αναπόφευκτα ώθησαν στην επιπλέον ρίψη νερού στο μύλο των ατέρμονων τεχνικών και εμπορικών οργανοληπτικών αναζητήσεων, παρόλο που οι μπύρες που παρουσιάζονται παρακάτω είτε εντάσσονται σ’ ένα παραδοσιακό στυλ είτε από την άλλη απλά παρουσιάζουν ένα καινούργιο δομικό ύφος. Ας δοκιμάσουμε…

Ας ξεκινήσουµε µε δύο ελληνικές µπύρες, τη Σόλο Θάλασσα (4,50%) και τη Marea Blonde (επίσης 4,50%) της Έλιξη ΑΕ. Στην πρώτη περίπτωση έχουµε µια Gose, παλιό Βερολινέζικο στυλ µπύρας, που αποτελεί την τελευταία προσθήκη στην εξαιρετική γκάµα της Σόλο. Θολό ανοιχτόχρωµο λεµονί χρώµα µε τον τυπικό αφρισµό του είδους.

Μεθυστικό άρωµα λεµονιού, αλατιού, lime, εσπεριδοειδών, περγαµόντο και φύλλα λεµονιάς, µε πικάντικες νότες να βγαίνουν στο τέλος. Στο στόµα, η πρώτη γουλιά µπερδεύει, µιας και το γλυφό της υπόθεσης υπενθυµίζει ή ενηµερώνει (αν δεν κοίταξες την ετικέτα της) ότι η µπύρα έχει αλάτι. Με τη δεύτερη γουλιά, συνειδητοποιείς ότι η µπύρα αυτή είναι όπως και στη µύτη. ∆ροσερή, µε ωραία οξύτητα, φρέσκια σάρκα λεµονιού, lime, ντελικάτη πράσινη αίσθηση, πολύ ελαφριά (4.50%) και µε µια εξαιρετική ικανότητα να καθαρίζει το στόµα. Μικρή προς µέση επίγευση λεµονιού, αλατιού και κόλιανδρου. 

Marea Blonde (4,50%)
Έλιξη ΑΕ 

Αφιλτράριστη, µε θολό λεµονί χρώµα και αφρό µέτριας διάρκειας. Μέτρια προς υψηλή αρωµατική ένταση, κινείται σε µονοπάτια εσπεριδοειδών µε ώριµο λεµόνι, κίτρο, χυµό και φλούδα grapefruit, µε την πράσινη νότα από φύλλα λεµονιάς να ανεβάζουν επιπλέον το αρωµατικό προφίλ. Στο στόµα ακολουθεί τα ίδια γευστικά µονοπάτια µε το κίτρο και το λεµόνι να δείχνουν το δρόµο στην τροπική πολυπλοκότητα που ακολουθεί. Ελαφρύ προς µέτριο σώµα, ανθράκωση µε θράσος που κρατάει τις αισθήσεις σε εγρήγορση οδηγώντας σε πολύπλοκη φρουτώδη επίγευση.Rasputin (10.40%)
De Molen

Εδώ έχουµε µια Imperial Stout µε χρώµα βαθύ ρουµπινί που ξεγελάει στο µάτι µε αφρό µέτριας διάρκειας. Στη µύτη έντονα σκουρόχρωµος χαρακτήρας µε καβουρδισµένη βύνη, πικρή σοκολάτα, καφές και toast, νότες βρεγµένου παλιού ξύλου, ώριµο δαµάσκηνο και φραγκοστάφυλο, σταφίδα και καραµέλα. Στο στόµα ακολουθεί το αρωµατικό προφίλ µε λίγο πιο εµφανή τη γλύκα, πικρή σοκολάτα και καφέ, λικέρ βύσσινο, ώριµο δαµάσκηνο και µύρτιλο. Κόρα ψωµιού και καραµέλα µε το αλκοόλ να τσιµπάει, όχι όµως σαν κάψιµο αλλά συνεισφέροντας στη γλύκα. Το σώµα δεν είναι πυκνό, γεγονός που την κάνει πιο ευκολόπιοτη. Η επίγευση είναι µακρά, γεµάτη ώριµο µαύρο φρούτο. 

Two Hearted Ale (7%)
Bell’s Brewery 

Μια American IPA µε χρώµα αφιλτράριστο βαθύ πορτοκαλί και αφρό µέτριας πυκνότητας. Η µύτη είναι πολύ θελκτική, γεµάτη ώριµο πορτοκάλι και µανταρίνι, ίχνη γλυκών µπαχαρικών, στρογγυλάδα βύνης, νότες µελιού µε ξηρούς καρπούς στο βάθος. Στο στόµα η βύνη βγαίνει ξανά προσφέροντας γλύκα η οποία ισορροπείται από τη φαινοµενικά µέτρια οξύτητα, το φρούτο είναι ώριµο προς υπερώριµο βερίκοκο και ροδάκινο. Μέτριο σώµα µε ακαταµάχητο συνδυασµό γλυκιάς βύνης και γλυκού φρούτου, επίγευση µέτριας διάρκειας. La Chouffe (8%)
Biere Blonde d’Ardenne 
Η µπύρα είναι ελαφρώς θολή µε ανοιχτό πορτοκαλί χρώµα και αφρό µέτριας πυκνότητας. Η µύτη έχει µικρή προς µέτρια ένταση, προσφέρει λευκόσαρκα εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα φρούτα µε το κίτρο, ροδάκινο και βερίκοκο να βγαίνουν περισσότερο. Με λίγη ώρα παραπάνω στο ποτήρι, βγαίνουν πορτοκάλι και γλυκά µπαχαρικά, πάπρικα, κανέλα και µοσχοκάρυδο. Στο στόµα η ανθράκωση είναι µέτρια προς υψηλή, µε λεπτό σώµα αλλά σε καµία περίπτωση υδαρής. Το φρούτο είναι πιο ώριµο από τη µύτη, ροδάκινο, βερίκοκο, πορτοκάλι, γλυκά ξυλώδη µπαχαρικά µε κυρίαρχη την κανέλα και µέτρια επίγευση.

Hipster Ale (5.5%)
Evil Twin Brewing 

American Pale Ale, µε ηµιδιαυγές λεµονί χρώµα και αφρό µικρής διάρκειας. Η µύτη είναι όµορφη, ζεστή και εκφραστική, γεµάτη εσπεριδοειδή και λευκά πυρηνόκαρπα φρούτα, ροδάκινο και βερίκοκο, νότες από γλυκά µπαχαρικά, ελαφρώς καβουρδισµένες νότες από αµύγδαλο, καφέ και σοκολάτα. Το στόµα είναι πιο εξωστρεφές µε µεγαλύτερη ένταση, ενώ ο λυκίσκος βγαίνει µέτρια. Ο χαρακτήρας είναι πιο γλυκός, αρκετά βυνώδης µε µπαχαρικά και ώριµο πυρηνόκαρπο φρούτο. 

Citra (4.50%)
Mikkeler 

Εδώ έχουµε µια µονοποικιλιακή IPA µε χρώµα αφιλτράριστο λεµονί µέτριας έντασης µε αφρό που διαρκεί. Η µύτη είναι λεπτή αλλά εκφραστική, ξεκάθαρη µε κίτρο και λεµόνι, grapefruit, νότες φύλλων εσπεριδοειδών που προσδίδουν µια φρεσκάδα στο προφίλ. Όσο µένει στο ποτήρι εµφανίζονται πιο πράσινες νότες από πευκοβελόνες.  Στο στόµα ακολουθεί το ίδιο µοτίβο προσφέροντας ελαφρύ σώµα, κοφτερή οξύτητα και αρκετά έντονη παρουσία διοξειδίου. Η επίγευση είναι µέτρια προς µακρά, µε το λυκίσκο να κυριαρχεί χωρίς να γίνεται πολύ επιθετικός. 

The Sinner Series Sloth (6%)
Amager Bryghus 

Μια single hop IPA που αρωµατικά προσφέρει ώριµο φρούτο όπως ροδάκινο, βερίκοκο, ελαφρώς πικάντικες  νότες, ο λυκίσκος βγαίνει µε µέτρια ένταση, η βύνη προσφέρει γλύκα, καφέ και σοκολάτα γάλακτος, γλυκά µπαχαρικά, γλυκό πορτοκάλι µε πικραµύγδαλο. Στο στόµα είναι ελαφριά µε τη βύνη να προσφέρει γλύκα, ώριµο ροδάκινο και βερίκοκο, γλυκά µπαχαρικά, µπισκότο, σοκολάτα και βανίλια. Ο λυκίσκος βγαίνει λίγο περισσότερο απ' ότι στη µύτη και διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της επίγευσης. In & Around The Mouth (6%)
Tiny Rebel

Εδώ έχουµε µια IPA µε χρώµα αφιλτράριστο λεµονί και αφρό µέτριας πυκνότητας.  Το άρωµα είναι πλούσιο, γεµάτο ώριµο πυρηνόκαρπο φρούτο, βερίκοκο και ροδάκινο, ο λυκίσκος βγαίνει αλλά λειτουργεί σαν κάδρο (ή καφάσι) για το φρούτο, υπάρχουν πιο πίσω νότες από πεύκο και ρητίνης (µαστίχα) που θυµίζουν πως πίνεις IPA αλλά σε καµία περίπτωση επιθετικά, απλά βοηθούν στο να ανεβαίνει το φρούτο. Το στόµα ακολουθεί το ίδιο προφίλ, µε µόνη διαφορά ότι η µαστίχα και το πεύκο βγαίνουν πιο µπροστά, το ώριµο βερίκοκο συνεχίζει να πρωταγωνιστεί. Η επίγευση είναι µακρά και γεµάτη γλυκό πορτοκάλι και µπαχαρικά.

Porter (5.60%)
Anchor 

Αδιαπέραστη µε πυκνό αφρό που δεν λέει να πέσει. Η µύτη είναι µέτριας έντασης, µε την καβουρδισµένη βύνη να βγαίνει πρώτα σαν σοκολάτα, έπειτα καφές, πικρή σοκολάτα, mocca, ακολουθούν γήινοι τόνοι µανιταριών και νωπού χώµατος. Με κάποια ώρα στο ποτήρι βγαίνουν νότες φρεσκοψηµένης κόρας, ώριµου δαµάσκηνου και βατόµουρου. Ισορροπηµένη γευστικά, µε την σκουρόχρωµη βύνη να βγαίνει πρώτα, την κόρα, τον καφέ και την πικρή σοκολάτα να ακολουθούν. Το διοξείδιο δίνει φρεσκάδα ενώ το ώριµο δαµάσκηνο και η καραµέλα µια στρογγυλάδα στην µέτρια προς µακρά επίγευση.  

Πηγή:agronews.gr

.