ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο Μαρινόπουλος χάνει την πρωτοκαθεδρία και στα Marks & Spenser

Βρετανοί και Μαρινόπουλος «στριμώχνονται» με τις ζημιές της ελληνικής Marks & Spencer - Κεντρική Εικόνα

Στα "χέρια" των Βρετανών της Marks & Spencer πέρασε το "τιμόνι" της ελληνικής θυγατρικής τους Marks & Spencer Μαρινόπουλος Ελλάδος, με τον Στέφανο Μαρινόπουλο, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, να υποβαθμίζεται σε απλό μέλος, από πρόεδρος που ήταν.

Αυτή η αλλαγή αποφασίσθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και έγινε γνωστή στα τέλη Μαΐου, οπότε το πρακτικό του διοικητικού συμβουλίου, αναρτήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Πλέον πρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας είναι ο Glenister Jonathan, αντιπρόεδρος ο Jurgen Kriebel και μέλη οι Ian Paul Johnson και Στέφανος Μαρινόπουλος. 

Η συνεργασία μεταξύ της Βρετανικής αλυσίδας και της οικογένειας Μαρινόπουλου, χρονολογείται από το 1990, οπότε ο ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος ανέλαβε τα αποκλειστικά δικαιώματα λειτουργίας των ομώνυμων καταστημάτων για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες αγορές όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Κροατία, η Σλοβενία και η Ελβετία.

Σχέση που άλλαξε στην πορεία, και συγκεκριμένα το 2008, όταν ο βρετανικός όμιλος απέκτησε το 50% της Marks & Spencer Marinopoulos BV με τον όμιλο Μαρινόπουλου να διατηρεί το υπόλοιπο 50%. Πλέον η εταιρεία ελέγχεται από τον όμιλο Marks & Spencer PLC που κατέχει το 80% των μετοχών της έμμεσα μέσω της Marks and Spencer Marinopoulos B.V., ενώ το υπόλοιπο 20% των μετοχών κατέχει η εταιρεία Marinopoulos Holding Sarl (πηγή: τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός της εταιρείας). 

Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών του δικτύου των 26 καταστημάτων Marks & Spencer στην Ελλάδα στη χρήση 29/3/2015-2/4/2016, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν οριακά κατά 3,04% στα 61,1 εκατ. ευρώ.

Οι ζημιές προ φόρων και χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων διαμορφώθηκαν σε 2,1 εκατ. ευρώ από ζημιές 4,2 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους που αγόραζε η εταιρεία από την Αγγλία, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές 3,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5,4 εκατ. ευρώ που είχε παρουσιάσει η εταιρεία στη χρήση 30/3/2014-28/3/2015.

Κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης χρήσης (σ.σ. τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) η εταιρεία έλαβε επιπλέον ποσό δανεισμού από την μητρική 5,450 εκατ. ευρώ, ενώ για τη χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών της είχε υπογράψει δύο ενδομιλικές συμβάσεις δανείων με την Marks & Spencer, τον Ιανουάριο του 2012 για 26,5 εκατ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο του 2015 για 9 εκατ. ευρώ.

Στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμός αναφέρεται πως υπάρχει δέσμευση του βασικού μετόχου πως θα συνεχιστεί η στήριξη της εταιρείας προκειμένου να συνεχίσει τις δραστηριότητες της στο μέλλον ενώ αναμένεται να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα και να αρχίσουν να βελτιώνονται τα οικονομικά της μεγέθη.  

Πηγή: capital.gr

.