ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Ξεκινά εβδομάδα με πλούσια ατζέντα

Χ.Α.: Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, με αυξημένο τζίρο - Κεντρική Εικόνα

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής οι ευρωπαϊκές αγορές. Ο ευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 ενισχύθηκε 0,66% στις 388 μονάδες. Στην εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε 0,5%.

Εν τω μεταξύ, "ο Βρετανός υπουργός για το 'Brexit', Ντέιβιντ Ντέιβις, και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ", όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας και αυτό δεν αποκλείεται να αυξήσει την νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Οριακά ανοδικά έκλεισαν οι Dow Jones και S&P παρά τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό σημειώνοντας άνοδο 0,11% στις 21.384 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη μόλις 0,03% στις 2.433 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,22% στις 6.151 μονάδες, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα.

Ανέκαμψαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, έχοντας προηγουμένως διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο κλεισίματος για το 2017, ωστόσο σημείωσαν την τέταρτη διαδοχική πτώση σε επίπεδο εβδομάδας.

Με μικρά κέρδη τερμάτισε τις συναλλαγές του το συμβόλαιο του χρυσού, αφότου βρέθηκε σε χαμηλό τριών εβδομάδων, μετά τις αποφάσεις της Fed να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια. Σε επίπεδο εβδομάδας, το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε κατά 1,2%. 

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η περασμένη εβδομάδα πρόσθεσε εβδομαδιαία κέρδη 3,07% για τον γενικό δείκτη και 6,17% για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών.

Για την εβδομάδα που έρχεται, ασφαλώς και στη συνεδρίαση της Δευτέρας ξεχωρίζουν οι ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ.

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών εισάγεται με θεωρητική κεφαλαιοποίηση 491 εκατ. ευρώ και ελεύθερο όριο διαπραγμάτευσης έως την Τετάρτη (21/6). Την Δευτέρα, επίσης, θα ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση της "νέας" ΔΕΗ με ελεύθερο όριο διακύμανσης, για μία ημέρα και μειωμένη ονομαστική αξία κατά 2,12 ευρώ, ενώ την προσαρμογή της χρηματιστηριακής τιμής θα την κάνει η αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΜΗΕ Συμ. εισάγεται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος από Δευτέρα και μέχρι την νέα αναπροσαρμογή θα έχει 26 εταιρείες.

Από την Δευτέρα στην θέση της Τέρνα Ενεργειακή, παίρνει η μετοχή της Fourlis, στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ακολουθεί στην διάρκεια της εβδομάδος η διαπραγμάτευση του ομολόγου της Sunlight (21/6).

Στις 21 και 22 Ιουνίου θα διεξαχθεί το ετήσιο roadshow της ΕΧΑΕ στην Νέα Υόρκη με συμμετοχή 24 εταιρειών, ενώ στις 22 και 23 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών.

Στο διάστημα 21 με 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια προσφορά ομολόγου της εταιρείας Μυτιληναίος

Η εβδομάδα κλείνει με "suspense", καθώς την προσεχή Παρασκευή 23 Ιουνίου, πιθανότατα το βράδυ, ο οίκος Moody's θα ανακοινώσει την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία.

Λόγω της "ιδιαιτερότητας" της Δευτέρας, αλλά και της συνεχιζόμενης, "απρόβλεπτης" συμπεριφοράς των τραπεζικών μετοχών, πλην ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, η προσοχή των ενεργών χαρτοφυλακίων θα μεταφερθεί στις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και πιθανόν σε αξιοπρόσεκτο αριθμό τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

.