ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Νέα υψηλά διετίας, παρά το τραπεζικό "μπουρίνι"

Χ.Α.: Με τραπεζικές βοήθειες, η προσπάθεια συνέχισης της αντίδρασης - Κεντρική Εικόνα

Παρά το σημαντικό "άδειασμα" που σημειώθηκε στις τραπεζικές μετοχές και κατ΄ επέκταση στον τραπεζικό δείκτη, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου κατόρθωσε να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και σε νέα υψηλά 24 μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών αναρριχήθηκε μέχρι τις 1104,7 μονάδες (+4,47%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με οριακές απώλειες 0,01%, ενώ μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των συστημικών τραπεζών (AlphaBank -0,46%, Eurobank -1,03%, Εθνική +0,29% και Πειραιώς +1,77%).

Ο γενικός δείκτης αν και "σκαρφάλωσε" μέχρι τις 814,63 μονάδες (+1,86%) βρέθηκε να κλείνει στις 806,12 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,8%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 243,6 εκατ., από τα οποία τα 81,2 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των "πακέτων" αφορούσε ένα μικρόplacement στην μετοχή της Jumbo.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Jumboδιέθεσε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ο βασικός μέτοχος κ. Απ. Βακάκης. Το βιβλίο προσφορών "έτρεξε" η Citigroup και η προσφορά καλύφθηκε από ξένους πελάτες της. Η τιμή της διάθεσης διαμορφώθηκε στα 14,95 ευρώ.

"Είμαστε στα μέσα της διαδρομής στη διαδικασία άρσης του ρίσκου (de-risking) σε ότι αφορά την Ελλάδα και την χρηματιστηριακή αγορά", εκτιμά ηEurobank Equities σε μια πρώτη ανάλυσή της για τα αποτελέσματα τουEurogroup και το αντίκτυπο που θα έχουν στην αγορά.

Η Eurobank Equities διαβλέπει μια περίοδο ηρεμίας ανάλογη με αυτή που υπήρξε την περίοδο 2013 - 2014 σε ότι αφορά το θέμα του MoU. Μάλιστα βλέπει ένα ανοδικό περιθώριο της τάξης του 15 - 20% υπό την προϋπόθεση ότι οι παραπάνω διαδικασία επανατιμολόγησης ολοκληρωθεί πλήρως.

Να σημειωθεί ότι η ΑΧΕ διατηρεί στα "Top Picks" τις Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Fourlis.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τρεις ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Aegean Airlines(-2,24%), Jumbo (-4,06%) και Σαράντης (-2,44%).

Από τους τίτλους που επέδειξαν θετικές διαθέσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη γιαLamda Development (+5,45%) και Viohalco (+5,86%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν οι ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Λίγοι οι θετικά διακριθέντες από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που συνδύασαν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές και μεταξύ αυτών οι Fourlis (+4,45%, από Δευτέρα παίρνει την θέση της Τέρνα Ενεργειακή στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης), Newsphone (+9,59%),Frigoglass (+8,51%), ΕΥΑΘ (+3,55%) και Ιασώ (+4,70%).

.