ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Ασφαλέστερα συμπεράσματα, μετά το triple witching Ιουνίου

Αρνητικά πρόσημα σε Ευρώπη και Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με μικρά κέρδη κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα νέα για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Πιο συγκεκριμένα, επιβράδυνε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις πειστικής ανοδικής τάσης των τιμών.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,4% τον Μάιο, από 1,9% τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου υποδέχεται θετικά τις ανακοινώσεις από το χθεσινό Eurogroup, έστω και αν η χρηματιστηριακή αγορά δεν άκουσε αυτά που θα ήθελε για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους και για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο "QE".

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ οι τραπεζικές μετοχές ηγούνται της ανοδικής κίνησης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +3,86% του τραπεζικού δείκτη.

Η συμπλήρωση των πρώτων 2,5 ωρών συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο στα 66 εκατ., από τα οποία τα 5,5 εκατ. αφορούν "πακέτα" και δεν αποκλείεται να αυξηθεί αν περάσει από το Χ.Α. το placement περίπου του 3,5% της Jumbo.

Με τα υφιστάμενα δεδομένα, όσοι δεν έχουν προχωρήσει σε "βιαστικές" τοποθετήσεις, καλό θα ήταν να περιμένουν μετά τις 14.00, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το "triple witching" Ιουνίου.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακολουθούν σαφώς επιφυλακτικότερα την Τραπεζική αντίδραση, τουλάχιστον εντυπωσιακή η Lamda Development (+6%), ενώ ακολουθεί η Viohalco (+4,5%) και με κέρδη μεγαλύτερα του 2% οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Ελάχιστα είναι τα blue chips που δείχνουν "αδύναμη εικόνα" και πιο συγκεκριμένα οι Aegean Airlines (-0,5%), Jumbo (-4,56%), Folli Follie Group(-1,23%), Σαράντης (-1,38%) και Τιτάν (-0,20%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του δείκτη προς τα υψηλά ημέρας και η σημαντική αύξηση του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

.