ΑΓΟΡΕΣ

Διόρθωση σε Ευρώπη και Χ.Α.

Χ.Α.: Πλάγια κίνηση και συντήρηση των κεκτημένων - Κεντρική Εικόνα

 

Με αξιοπρόσεκτες απώλειες κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της απόφασης της Fed να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις της Bank of England αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική.

Το πρωί η Swiss National Bank διατήρησε αμετάβλητα στο -0,75% τα επιτόκια στις καταθέσεις όψεως, ενώ υποβάθμισε λίγο την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό του 2018 και 2019. Η SNB εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελβετικής οικονομίας θα είναι περίπου στο 1,5%, όσο και η προηγούμενη εκτίμησή της, ενώ ο πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,3% , στο 0,3% και το 2018 (από 0,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση) και στο 1% (από 1,1%) το 2019. Η τράπεζα δήλωσε πως "θα παραμείνει ενεργή στον αγορά ξένου συναλλάγματος αναλόγως των αναγκών", σημειώνοντας πως το ελβετικό φράγκο παραμένει σημαντικά υπερτιμημένο.

Ιδιαίτερο προβληματισμό στους επενδυτές έφεραν και οι χθεσινές δηλώσεις Λαγκάρντ.

Πιο συγκεκριμένα, η Kριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι δημιουργούνται "φούσκες" στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, λίγη ώρα πριν την απόφαση της Fed για τα επιτόκια, εκτιμώντας ότι μία αύξηση επιτοκίων είναι δικαιολογημένη, λέγοντας πως η κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας καθιστά επιβεβλημένη μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Καθαρά διορθωτική δείχνει, μέχρι στιγμής, η συνεδρίαση που εξελίσσεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως οι απώλειες δείχνουν ελεγχόμενες.

Σχετικά κατεβασμένος και ο τζίρος, ο οποίος μ την συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συναλλαγών έφθασε στα 23 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν "πακέτα", ενώ το σύνολο των ενεργών παικτών έχει προσηλωμένη την προσοχή του στο Λουξεμβούργο και στο σημερινόEurogroup.

Με αρνητικό πρόσημο και απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες το σύνολο των μετοχών των συστημικών τραπεζών, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι μεγαλύτερες απώλειες για τον τίτλο της Τέρνα Ενεργειακή (-2,03%, λόγω επικείμενης εξόδου από τον δείκτηFTSE25). Με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολουθούν οι Viohalco, 3E, ΕΧΑΕ, Μέτκα και Μυτιληναίος.

Από τους τίτλους που κινούνται με θετικό πρόσημο, μόνο οι Grivalia Properties και Lamda Development σημειώνουν κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΔΕΗ α) δεν ενσωματώνουν το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή σε είδος στους μετόχους της ιδίας εταιρείας, των μετοχών της νεοσύστατης εταιρείας ΑΔΜΗΕ Συμ., σε αναλογία 1 μετοχή της ΑΔΜΗΕ προς 1 μετοχή της ΔΕΗ, β) έχουν νέα ονομαστική αξία μετοχής €2,48 (από €4,60) και γ) τέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ ορίστηκε η 19/6.

Επίσης, από σήμερα οι μετοχές της Autohellas είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, € 0,85 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,7225 ανά μετοχή).

 

.