ΕΛΛAΔΑ

Μεγάλη εταιρεία παραγωγής αυγών «καψονάρει» εργάτες βάζοντάς τους σε... τσίγκινα κουτιά!

Μεγάλη εταιρεία παραγωγής αυγών «καψονάρει» εργάτες βάζοντάς τους σε... τσίγκινα κουτιά!  - Κεντρική Εικόνα

Το συνδικάτο τροφίμω και ποτών Βοιωτίας και Εύβοιας με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη στάση της ιδιοκτησίας γνωστού ομίλου στον κλάδο τροφίμων κάνοντας λόγο καταπάτηση κάθε εργασιακού και συνδικαλιστικού δικαιώματος αλλά και για "μαφιόζικες μεθόδους να διαλύσει το σωματείο".

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την εταιρεία Ζούρας σε σχέση με το πώς συμπεριφέρεται σε εργασιακό επίπεδο προς τα μέλη του ΔΣ του σωματείου. 

"Προσπαθεί να εξαναγκάσει σε παραίτηση τα μέλη του ΔΣ του σωματείου επιβάλλοντάς τους όρους δουλειάς που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Την ώρα που στην περιοχή στις εγκαταστάσεις του ομίλου απαιτούνται πάνω από δεκαπέντε προσλήψεις για να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 12ωρα και 7ήμερα, η εργοδοσία έβαλε τα μέλη του ΔΣ να παραβρίσκονται 8 ώρες σε έναν άδειο χώρο στην ερημιά μην κάνοντας τίποτα δήθεν να τον φυλάνε. Εκεί σε ένα τσίγκινο κουτί 1×1,5 τους αναγκάζει να παραβρίσκονται σε απογευματινές και βραδινές βάρδιες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, νερό τουαλέτα. Δεν καταβάλλει το κόστος μετακίνησης που είναι τεράστιο τη ώρα που έχει σταματήσει να τους πληρώνει εδώ και οχτώ μήνες. Δεν έχει τηρήσει τίποτα από ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για φύλακες και νυχτοφύλακες.(κατάλληλος εξοπλισμός, άδεια από την αστυνομία κτλ)."

Σύμφωνα με το συνδικάτο, "οι μεθοδεύσεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Έχουν να κάνουν με τη δράση του σωματείου που αντιπάλεψε τον εργασιακό μεσαίωνα που είχε επιβάλλει ο εργοδότης. Πέτυχε να πληρωθούν τα περισσότερα από τα δεδουλευμένα, να έχουν ανθρώπινα ωράρια και όχι δεκαπεντάωρα, να πληρώνονται τις υπερωρίες τους, να παίρνουν τις άδειές τους, να υπάρχει ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντί τους και όχι βρισιές και ταπεινώσεις . Αυτά δηλαδή που θα έπρεπε να είναι δεδομένα. Γι’ αυτό και η καραμέλα του ότι οι εργαζόμενοι έκλεισαν το σφαγείο(άλλα τμήματα της εταιρείας λειτουργούν κανονικά) είναι ξεκάθαρα ψεύτικη όπως πάντα. Ο εργοδότης δηλαδή απαιτούσε για να λειτουργεί το εργοστάσιό του να μην πληρώνει και να μην εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία. Αυτό άλλωστε γινόταν και στο μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων του ομίλου στη χώρα, που επικρατούσαν συνθήκες γαλέρας, δεν ήταν οι συνάδελφοι οργανωμένοι στο σωματείο, αλλά έγιναν δεκάδες απολύσεις και μάλιστα χωρίς αποζημιώσεις".

Οι εργαζόμενοι απαιτούν από τις κρατικές υπηρεσίες( ΙΚΑ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ κτλ) να πάρουν τώρα θέση και να παρέμβουν στις πρακτικές τις εργοδοσίας.

Ποια είναι η εταιρεία Ζούρας

Η Zouras Farm είναι μια καθετοποιημένη πτηνοτροφική εταιρεία με εμπειρία 70 ετών στο χώρο της πτηνοτροφίας. Σήμερα αποτελεί σημαντική δύναμη στην εγχώρια παραγωγή αυγών προς κατανάλωση. καθώς στις εγκαταστάσεις της παράγονται πάνω από 150 εκατομμύρια αυγά ετησίως.
Ξεκινώντας το 1945 ως μία μικρή οικοτεχνία από τους αδελφούς Δημήτρη και Τριαντάφυλλο Ζούρα, προχώρησεστην αναβάθμιση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας επενδύοντας στη δημιουργία ιδιόκτητων μονάδων αναπαραγωγής, αναθρεπτηρίων και εκκολαπτήριων. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή και λειτουργία πρότυπης μονάδας παραγωγής σκόνης αυγού στην Αλεξανδρούπολη, μοναδικής στα Βαλκάνια.