ΠΡΟΣΩΠΑ

Τσοτσορός: Οριοθέτηση των ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες

Δικαίωση Τσοτσορού από το εφετείο για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha  - Κεντρική Εικόνα

Προτάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών ερευνών υδρογονανθράκων ζήτησε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός από το βήμα του δεύτερου διεθνούς συνεδρίου πετρελαίου του ΠΣΕΕΠ.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ ζήτησε μεταξύ άλλων την οριοθέτηση των ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες, την άρση της απαγόρευσης ερευνών εκτός των 6 μιλίων αλλά και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που έχει σαν αποτέλεσμα, ο χρόνος από την προκήρυξη των διαγωνισμών μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης να φτάνει και τα δυόμισι χρόνια.

Ο ίδιος σημείωσε τον κίνδυνο, λόγω των πολυετών καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στον τομέα πολιτικής των ερευνών υδρογονανθράκων, να βρεθεί η Ελλάδα θεατής στα αξιόλογα κοιτάσματα που διαθέτει.

Επίσης σημείωσε τις αρνητικές επιπτώσεις σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που μπορεί να επιφέρουν οι αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή.

Σταθάκης: Νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης το αίτημα Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ

Οικόπεδα νότια της Κρήτης που είχαν προκηρυχθεί στον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων αλλά και νέες περιοχές νοτιοδυτικά του νησιού έχει ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για έρευνες υδρογονανθράκων η κοινοπραξία των εταιριών Total-ExxonMobil-Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ +0,28%.

Αυτό προκύπτει από αναφορά της ομιλίας του υπουργού Γιώργου Σταθάκη στη διάρκεια του 2ου διεθνούς συνεδρίου πετρελαίου που διοργανώνει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, η κοινοπραξία έχει ζητήσει νέα και παλιά οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Πηγές αναφέρουν ότι ουσιαστικά, με βάση το αίτημα των τριών εταιριών, θα γίνει επαναχάραξη των περιοχών.

Στο ίδιο συνέδριο ο κ. Σταθάκης περιέγραψε πέντε άξονες της πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον τομέα των υδρογονανθράκων:

1. Ενσωμάτωση των καλύτερων πρακτικών της Νορβηγίας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

2. Αναγκαίες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο για μείωση του χρόνου κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων.

3. Θεσμική θωράκιση της ΕΔΕΥ και ισχυρή αναβάθμιση της λειτουργίας της.

4. Ανάπτυξη στρατηγικής στα όρια εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

5. Απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και επανεπεξεργασία παλιότερων σε περιοχές που δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον αλλά και σε νέα οικόπεδα όπως της ExxonMobil και της Total σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ, που ζήτησαν νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης χαιρέτισε το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών, επικρίνοντας όμως την κυβέρνηση για τα εμπόδια στην υλοποίηση επενδύσεων όπως στο Ελληνικό και στο λιμάνι του Πειραιά.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Σκρέκας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης τόνισαν την αντίφαση από τη μια μεριά η Ελλάδα να κάθεται σε θησαυρό και από την άλλη να γίνεται επαίτης για δανεικά. 

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

.