ΕΛΛAΔΑ

Οι δύο κινήσεις του μεγαλύτερου σούπερ μάρκετ που ικανοποίησαν τους... συνδικαλιστές

Διατεθειμένοι να πληρώσουν πιο ακριβά προιόντα φιλικά στο περιβάλλον είναι οι Έλληνες - Κεντρική Εικόνα

Διπλά ευχαριστημένοι θα πρέπει να είναι οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας σε σχέση με την μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ. 

Η πρώτη θετική είδηση από την μεγάλη εταιρεία του κλάδου λιανικού εμπορίου, την Σκλαβενίτης, οι εργαζόμενοι της οποίας είναι και μέλη της ΟΙΥΕ, ήρθε προ ημερών, στην πρόσφατη εργάσιμη Κυριακή 7 Μαίου, των ενδιάμεσων εκπτώσεων, όπου η ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι τα καταστήματά της και αυτή τη φορά δε θα ανοίξουν. Η αργία της Κυριακής όπως παραδοσιακά πράττει η οικογένεια Σκλαβενίτη, δεν παραβιάστηκε. 

Η σχετική ανακοίνωση τότε της ΟΙΥΕ έγραφε μεταξύ άλλων: 

«Μία σειρά από επιχειρήσεις έχουν δηλώσει ότι αυτή την Κυριακή δε θα ανοίξουν (Σκλαβενίτης, Γαλαξίας, Bazaar, ΕΛΟΜΑΣ, Ασπίδα, Αστέρας, Προμηθευτική, Κρητικός καθώς και Χαλκιαδάκης και Φαιστός στην Κρήτη), όχι μόνο διότι κρίνουν ότι το μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας είναι αντιπαραγωγικό και παράνομο σύμφωνα με το ΣτΕ, αλλά και ότι στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους». Η ομοσπονδία τόνισε δε ότι έχει αναπτυχθεί ένας ευρύτατος διάλογος για το ζήτημα με αφορμή ότι μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς προωθείται η λειτουργία των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο.

Η δεύτερη θετική αντίδραση στους κόλπους της ΟΙΥΕ ήρθε μετά την ανακοίνωση της Σκλαβενίτης ότι θα δώσει αυξήσεις ως 47% στους συναδέλφους της στα καταστήματα Μαρινόπουλος που απέκτησε ο Σκλαβενίτης.

Το γεγονός αυτό υπογράμμισε αφενός το πόσο χαμηλοί ήταν οι μισθοί στους πρώην εργαζόμενους της Μαρινόπουλος, αφετέρου έδειξε ένα κοινωνικό πρόσωπο της νέας εργοδότριας εταιρείας, η οποία επέλεξε να μην έχει στο δυναμικό της εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, εξασφαλίζονας έτσι και εργασιακή ειρήνη και ικανοποίηση στο προσωπικό της. 

Η επιστολή

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την επιστολή οι μικτοί μισθοί, τα ημερομίσθια και τα ωρομίσθια των χαμηλόμισθών πρώην εργαζομένων της Μαρινόπουλος, ποσοστό άνω του 60% των οποίων ήταν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, αυξάνονται έως και 47% και διαμορφώνονται ως εξής:

1. Ο μηνιαίος μικτός μισθός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, ο οποίος είναι κάτω των 860 ευρώ αυξάνεται –με χορήγηση εταιρικής παροχής- ώς να ανέρχεται στο ποσό των 860 ευρώ. Δηλαδή κάποιος που τον Απρίλιο είχε μισθό 586 ευρώ αυτός από τον Μάιο αυξάνεται στα 860 ευρώ.

2. Αναλογικά αυξάνεται ο μικτός μισθός (για όσους αμείβονται με βάση μηναίο μισθό) και το ωρομίσθιο (για όσους αμείβονται με βάση ωρομίσθιο) Εργαζομένων Μερικής Απασχόλησης (σ.σ. το 60% των εργαζομένων της Μαρινόπουλος ήταν σε αυτό το καθεστώς), ως εξής:
 

  • Ο μηνιαίος μισθός υπολογίζεται με βάση τον άνω μισθό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης (860 ευρώ) και το συμβατικό μηνιαίο ωράριο. Παράδειγμα, 4ωρου εργαζόμενου που τον Απρίλιο του 2017 (βάσει μισθού 586 ευρώ) έλαβε 293 ευρώ, τον Μάιο με βάσει τον μισθό των 860 ευρώ θα λάβει 430 ευρώ.
  • Το ωρομίσθιο υπολογίζεται με βάση τον άνω μισθό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης (860 ευρώ). Παράδειγμα το ωρομίσθιο αυξάνεται στα 5,16 ευρώ από 3,52 ευρώ που ήταν τον Απρίλιο.

3. Το ημερομίσθιο των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, το οποίο είναι κάτω των 33 ευρώ, αυξάνεται –με χορήγηση εταιρικής παροχής- ώστε να φθάσει τα 33 ευρώ.