ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιτσιόρλας: «Στήνονται» βάσεις κρουαζιέρας στο Αιγαίο

ΤτΕ: Αυξημένα τα έσοδα από κρουαζιέρα το πρώτο τρίμηνο - Κεντρική Εικόνα

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μαρινών και κυρίως τη δημιουργία βάσεων κρουαζιέρας σε λιμάνια του Αιγαίου (οι αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι) ανακοίνωσε ο Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου για τον θαλάσσιο τουρισμό «Posidonia Sea Tourism Forum».

O κ. Πιτσιόρλας προανήγγειλε την άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών προκήρυξης διαγωνισμών για την παραχώρηση των μαρίνων Αλίμου, Χίου, Θεσσαλονίκης (Καλαμαριά) και Αργοστολίου.

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, αναμένονται τον Ιούνιο οι προσφορές του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη για την παραχώρησή της μαρίνας Πύλου.

Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε παράλληλα πως το Υπουργείο βρίσκεται σε επαφές με τους δέκα Οργανισμούς λιμένων πέραν του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης στους οποίους υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης υποδομών για μαρίνες και κρουαζιερόπλοια.

Σημείωσε χαρακτηριστικά την περίπτωση του λιμανιού της Καβάλας όπου έχει δημιουργηθεί ένα νέο λιμάνι και εξετάζεται η δυνατότητα μετατροπής του παλαιού σε μαρίνα.

Σε αντίστοιχες συζητήσεις βρίσκεται το Υπουργείο με τον λιμάνι της Ηγουμενίτσας για τη δημιουργία μεγάλης μαρίνας, αλλά και την αναβάθμιση μικρότερων υφιστάμενων υποδομών σε περιοχές όπως τα Σύβοτα. Ανάλογα σχέδια για τη δημιουργία μαρίνας εξετάζονται και με τον Οργανισμό λυμένα Κέρκυρας.

Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε επιπλέον πως στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα καταγράφηκαν οι μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης από τη χώρα. Εξέλιξη την οποία απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή δεδομένων μετά την ανάληψη διαχείρισης του λιμανιού του Πειραιά από την Cosco αλλά και την απόφαση έναρξης απευθείας πτήσεων μεταξύ Αθήνας-Πεκίνου από το Σεπτέμβριο.

Για το σκοπό της τουριστικής κίνησης από την Κίνα, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με ομίλους οι οποίοι διακινούν επισκέπτες από την συγκεκριμένη χώρα.