ΑΓΟΡΕΣ

Θετικό κλείσιμο του Δείκτη Τιμών, σε επιφυλακτική συνεδρίαση του ΧΑ

Η εκλογή Τραμπ στρεφει τους επενδυτές στα ομόλογα - Κεντρική Εικόνα

Μπορεί και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ο Γενικός Δείκτης να εξασφάλισε θετικό, τελικό, πρόσημο, όμως η "μεγάλη εικόνα" του ταμπλό ήταν αρνητική, καθώς το "κουδούνι" της λήξης βρήκε 40 ανοδικές μετοχές να "αντιπαρατίθενται" με 53 πτωτικές, ενώ για 19 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες και εννέα μετοχές ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και από σημαντικά χαμηλότερο τζίρο, παρά το γεγονός ότι και σήμερα έγινε μία ακόμα ανιχνευτική κίνηση του Δείκτη μέσα στην δύσκολη ζώνη 631 - 640 μονάδες.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, μέχρι να υπάρξει μία καταλυτική είδηση που θα αφορά την αξιολόγηση και το θέμα του χρέους, ενώ για πρώτη φορά οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται μόνο από αυτά που πρέπει να ψηφιστούν από την Ελληνική Βουλή, καθώς είναι εμφανείς οι διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων Δανειστών και ΔΝΤ.

Από εκεί και πέρα, σαν απόλυτα αστάθμητος παράγοντας δείχνει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, ενώ σήμερα το βράδυ (21.00 ώρα Ελλάδος) αναμένεται δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, με τους επενδυτές να βρίσκονται σε "red alert".

"Τo ΔΝΤ φαίνεται να προτείνει μία γενναία ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, αλλά η συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας παραμένει αβέβαιη", σημειώνει η Citigroup.
Επιπλέον, επισημαίνει η Citi, πως και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε ότι "δεν είναι βέβαιο ότι η συμφωνία για το χρέος θα επιτευχθεί στις 24 Μαΐου, αν και εξετάζεται μία λύση για την συμμετοχή του Ταμείου". Επίσης πρόσθεσε ότι από τα 25 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο τα 5,4 δισ, κι έτσι τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς".

Όπως σημειώνει ο οίκος "αμφιβάλλουμε ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία για το χρέος στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα και θα υπάρξουν μόνο ορισμένες άτυπες δεσμεύσεις. Ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως η μεταφορά των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα των ANFAs και του προγράμματος SMP, ή η αντικατάσταση κάποιων δανείων ΔΝΤ με φθηνότερη χρηματοδότηση του ΕSM, θα μπορούσαν να συμφωνηθούν και αυτό θα αποτελέσει μία αρκετά θετική έκβαση του Eurogroup".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, αφού εκεί επικεντρώνεται η δραστηριότητα των περισσότερων από τους ημερήσιους traders, η εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "δύο ταχυτήτων", όπου ξεχώρισαν, θετικά, οι Alpha Bank και Εθνική, ενώ πιο "αδύναμες" έδειξαν οι Eurobank (-1,87%) και Πειραιώς (0%).

Σε κάθε περίπτωση και στην παρούσα φάση, σαν πρώτο μέλημα των ενεργών παικτών είναι η εγχώρια Αγορά να κερδίσει χρόνο και όχι λίγες ακόμα μονάδες ανόδου, κάτι που πιθανότατα θα επιχειρηθεί σε δεύτερη φάση και αφού το επιτρέψουν ειδήσεις και διεθνείς εξελίξεις.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 620,89 (-0,87%) και 633,29 μονάδων (+1,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 628,29 μονάδες  με κέρδη 0,31%.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 73,5 εκατ. από τα οποία τα 11 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.