ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση εξαγωγέων με τον γγ Στρατηγικών Επενδύσεων Λ. Λαμπριανίδη

Συνάντηση εξαγωγέων με τον γγ Στρατηγικών Επενδύσεων Λ. Λαμπριανίδη - Κεντρική Εικόνα

«Υπάρχουν ρυθμίσεις σχετικά με τις προηγούμενες δεσμεύσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ από προηγούμενους αναπτυξιακούς/επενδυτικούς νόμους, σε ορίζοντα επταετίας και υπό το συνδυαστικό σχήμα άμεσων ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών» είπε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, σε συνάντηση εργασίας με εξαγωγικές επιχειρήσεις μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι επιλέξιμες θα θεωρούνται δαπάνες για επενδύσεις που θα γίνονται μετά την επίσημη ενεργοποίηση του νόμου, η οποία θα είναι άμεση, μετά την ψήφισή του στη Βουλή, καθώς έχουν προχωρήσει σημαντικά και οι διαδικασίες των απαιτούμενων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.

Τέλος, ανέφερε ότι, εκτός από την ήδη εκπληρωμένη αποδοχή της πρότασης του ΠΣΕ για κάλυψη της ίδιας συμμετοχής και από δανειακά κεφάλαια, θα γίνει προσπάθεια αύξησης και των ποσοστών επιχορήγησης που αφορά σε κτιριακές εγκαταστάσεις (πάνω από το προτεινόμενο ως τώρα πλαφόν του 50%). Στο ίδιο πλαίσιο, αξιολόγησε θετικά και την πρόταση του Συνδέσμου για αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών (κτίρια, μηχανολογικός εξοπλισμός, κτλ) εταιριών που έβαλαν λουκέτο στα χρόνια της χώρας, ώστε να στεγάσουν νέες επενδύσεις.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη, τόνισε ότι «η πραγματική οικονομία της χώρας και η παραγωγική της μηχανή προσδοκούν στην άμεση ενεργοποίηση του νέου νόμου, ως αντιστάθμισμα στην τραγική έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων και ως προϋπόθεση βελτίωσης της ψυχολογίας της αγοράς». Η ίδια υπογράμμισε ότι «το σχέδιο του αναπτυξιακού αποκτά και ισχυρό συμβολισμό ως προς τη δημιουργία σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και φορολογικού πλαισίου, προσφέροντας σταθερούς συντελεστές και φοροαπαλλαγές για τους επενδυτές που θα επιλέξουν να εμπιστευτούν τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. Είναι πάγια η θέση του ΠΣΕ ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να βασιστεί στο τρίπτυχο: Εμπιστοσύνη, επενδύσεις και εξωστρέφεια».