ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης αναμένουν οι εξαγωγείς

Τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης αναμένουν οι εξαγωγείς   - Κεντρική Εικόνα

Η θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς θα έχει θετικό αντίκτυπο στις εξαγωγές και στην ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο επί του παρόντος «ένα μεγάλο τίμημα της αβεβαιότητας που επικρατεί, αποτυπώνεται και στα στοιχεία της πορείας των εξαγωγών από τις αρχές του χρόνου, με τις έντονες διακυμάνσεις και τις συχνές εναλλαγές προσήμων». Αυτό ανέφερε στη σημερινή γενική συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η πρόεδρός του Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, τόνισε ότι «το 2015 έκλεισε με ένα ιστορικό ρεκόρ 17,9 δις ευρώ για τις «καθαρές» εξαγωγές, δηλαδή τις εξαγωγές πλην πετρελαιοειδών, ύστερα από αύξηση της τάξης του 8% σχεδόν. Η επίδοση αυτή είναι πραγματική εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε την περασμένη χρονιά: capital controls, επιστροφή στην αβεβαιότητα, νέα σενάρια για Grexit, προσφυγικό, πολιτικο-οικονομική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι η αύξηση των «καθαρών» εξαγωγών προήλθε από τα αγροτικά προϊόντα, αλλά και από την ανάκαμψη της βιομηχανίας - γεγονός που δείχνει ότι οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν και τα αντανακλαστικά και τις δυνατότητες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς, όταν οι συνθήκες αφήνουν έστω και ένα μικρό περιθώριο ανάληψης δράσης. Διεθνείς Οργανισμοί προβλέπουν για το 2016 οριακή αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών στα επίπεδα του 0,5%. Αλλά εκτιμούν ότι θα υπάρξει εκρηκτική αντίδραση από το 2017 (+4,2%).

Δυστυχώς, όμως, ένα μεγάλο τίμημα της αβεβαιότητας που επικρατεί, αποτυπώνεται και στα στοιχεία της πορείας των εξαγωγών από τις αρχές του χρόνου, με τις έντονες διακυμάνσεις και τις συχνές εναλλαγές προσήμων. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν, ότι αν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές έχει ευτυχή για την Ελλάδα κατάληξη, σε συνδυασμό με τις θετικές ειδήσεις από την ΕΚΤ για τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, θα υπάρξει έντονα ανοδική κίνηση για την ελληνική οικονομία.

Προσωπικά, θα επιμείνω να τονίζω ότι η χώρα έχει πλέον περισσότερο από ποτέ ανάγκη ένα «ελληνικής ιδιοκτησίας» Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, που να κινείται στο τρίπτυχο: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγέων» ανέφερε η κ. Σακελλαρίδη.

Αναφερόμενη στο σχέδιο δράσης του προσεχούς 12μήνου, η κυρία Σακελλαρίδη έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΣΕ την ανάπτυξη συνεργιών για την υποστήριξη start-up επιχειρήσεων και την ίδρυση clusters εξωστρέφειας, που στόχο θα έχουν την επέκταση της εξαγωγικής βάσης της χώρας και τον εμπλουτισμό των εξαγώγιμων αγαθών της, με νέα προϊόντα υψηλής ποιότητας και καινοτομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο σύνδεσμος ήδη έχει συνάψει σύμφωνα συνεργασίας με πανεπιστημιακά Ιδρύματα και εξειδικευμένους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.