ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς η Lidl «ανασταίνει» την γαλακτοβιομηχανία Κολιός

Πώς η Lidl «ανασταίνει» την γαλακτοβιομηχανία Κολιός  - Κεντρική Εικόνα

Ανάπτυξη εντός και εκτός συνόρων φέρνει για τη γαλακτοβιομηχανία Κολιός η στρατηγική συνεργασία της με την αλυσίδα λιανεμπορίου Lidl, σύμφωνα με τη διοίκησή της, ενώ γενικότερα βλέπει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στον τομέα του γιαουρτιού και δρομολογεί νέες κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή με νέες επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό.

Η συνεργασία με τη Lidl, όπως τόνισε το μέλος του δ.σ. της γαλακτοβιομηχανίας Μαίρη Κολιού, στο πλαίσιο πρόσφατης δημοσιογραφικής ξενάγησης που διοργάνωσε η Lidl, είναι στρατηγική, με κοινό στόχο και αξίες την παραγωγή προϊόντων άριστης ποιότητας. Η Κολιός παράγει για τη Lidl μέρος των προϊόντων «Γάλπο» και «3 Βοσκοί» και δηλώνει ότι βλέπει μέσω της συνεργασίας αυτής αλλά και μέσω άλλων συνεργασιών ανάπτυξη στον τομέα του αυθεντικού ελληνικού γιαουρτιού στο εξωτερικό, ενώ παράγει επίσης για τη Lidl και προϊόντα με το σήμα Milbona.

Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση Κολιός είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τυριού φέτας Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ) και σειράς άλλων τυριών, καθώς και μια από τις μεγαλύτερες τυροκομικές βιομηχανίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Ωστόσο, βαρύνεται με σημαντικές χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις, κινδύνους επισφαλειών και επίδικες υποθέσεις, που σκιάζουν τις προοπτικές της. Εχει υποβάλει στους πιστωτές της πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης για την περίοδο 2016-2020 και αναζητά επενδυτή για την τόνωση των ιδίων κεφαλαίων της και την ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Επομένως, η συνεργασία της με την Lidl Hellas μόνο ως πολύ θετική μπορεί να χαρακτηριστεί για την βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών.

Και στα γιαούρτια τύπου set

Πρόσφατα η Κολιός Α.Ε. έθεσε σε λειτουργία νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, με τον οποίο δρομολογείται άμεσα η είσοδός της στα γιαούρτια τύπου set (ευρωπαϊκού τύπου -μέχρι σήμερα παράγει μόνο στραγγιστό). Η εταιρεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της Νίκο Κολιό, επενδύει σε ετήσια βάση -κάνοντάς το πράξη και φέτος- κεφάλαια της τάξης των 3-4 εκατ. ε ρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό για την επέκταση της παραγωγής της και από το 2003 μέχρι σήμερα έχει επενδύσει συνολικά κεφάλαια άνω των 85 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις της στο Κιλκίς (σε έκταση 50 στρεμμάτων). Ο τζίρος της κινείται λίγο πάνω από τα 100 εκατ., με τις εξαγωγές να απορροφούν ποσοστό της τάξης του 55% του συνόλου του τζίρου, με προορισμούς 50 χώρες και στις πέντε ηπείρους και συνεργάζεται με περισσότερους από 1.000 παραγωγούς γάλακτος σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και άλλες περιοχές. Το 2016, σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Κολιό, έκλεισε με άνοδο εργασιών για την εταιρεία, ενώ ανοδική είναι η πορεία του τζίρους της και στο πρώτο τρίμηνο του 2017, με καταγραφόμενη αύξηση της τάξης του 14,5%.

Ανάπτυξη εντός και εκτός συνόρων φέρνει για τη γαλακτοβιομηχανία Κολιός η στρατηγική συνεργασία της με την αλυσίδα λιανεμπορίου Lidl, σύμφωνα με τη διοίκησή της, ενώ γενικότερα βλέπει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στον τομέα του γιαουρτιού και δρομολογεί νέες κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή με νέες επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό.

Η συνεργασία με τη Lidl, όπως τόνισε το μέλος του δ.σ. της γαλακτοβιομηχανίας Μαίρη Κολιού, στο πλαίσιο χθεσινής δημοσιογραφικής ξενάγησης που διοργάνωσε η Lidl, είναι στρατηγική, με κοινό στόχο και αξίες την παραγωγή προϊόντων άριστης ποιότητας. Η Κολιός παράγει για τη Lidl μέρος των προϊόντων «Γάλπο» και «3 Βοσκοί» και δηλώνει ότι βλέπει μέσω της συνεργασίας αυτής αλλά και μέσω άλλων συνεργασιών ανάπτυξη στον τομέα του αυθεντικού ελληνικού γιαουρτιού στο εξωτερικό, ενώ παράγει επίσης για τη Lidl και προϊόντα με το σήμα Milbona.

Σύγχρονο εργοστάσιο

Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της ΚΟΛΙΟΣ στο Λιμνότοπο Πολυκάστρου Κιλκίς, με καλυμμένη επιφάνεια 46.000 τ.μ., είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο άρτια εξοπλισμένες μονάδες παραγωγής τυριών στην Ευρώπη. 

Χτισμένο σε έκταση 180 στρεμμάτων, βρίσκεται σε ειδυλλιακό αγροτικό τοπίο, 60 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της Μακεδονίας - εκεί όπου παράγονται τα 2/3 του ελληνικού γάλακτος.

Στο εργοστάσιο παραλαμβάνεται καθημερινά το φρέσκο πρόβειο, γίδινο και αγελαδινό γάλα που συλλέγει η εταιρία από επιλεγμένες και ελεγχόμενες κτηνοτροφικές μονάδες των 15 νομών της Μακεδονίας και της Θράκης και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Όλα τα προϊόντα ΚΟΛΙΟΣ παράγονται σε σύγχρονες γραμμές παραγωγής της πιο νέας τεχνολογίας, ενώ εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, το οποίο έχει αποσπάσει πολλαπλές διακρίσεις, και την υψηλότερη βαθμολογία από διεθνείς φορείς ελέγχου και πιστοποίησης.

.