ΕΥ ΖΗΝ

Έργα του Μιρό σε πλειστηριασμό για την ενίσχυση των προσφύγων

Έργα του Μιρό σε πλειστηριασμό για την ενίσχυση των προσφύγων - Κεντρική Εικόνα

Είκοσι οκτώ έργα του ισπανού ζωγράφου Ζουάν Μιρό θα τεθούν σε πλειστηριασμό την Πέμπτη στο Λονδίνο και τα κέρδη από την πώληση θα διατεθούν όλα για την υπόθεση των προσφύγων.

Ο ιδιοκτήτης των έργων, ο εγγονός του καταλανού ζωγράφου, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αποφάσισε να δωρίσει αυτή τη συλλογή επειδή αυτό θα ήθελε ο Μιρό.

«Θεωρώ ότι είμαι ο εκτελεστής της βούλησής του και φιλοδοξώ να κάνω αυτό που θα έκανε ο ίδιος αν εξακολουθούσε να βρίσκεται στη ζωή» είπε ο Ζουάν Πουνιέτ Μιρό.

Ο οίκος Κρίστι'ς, που οργανώνει την πώληση, ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει 50.000 ευρώ για τον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος θα αφιερώσει στη συνέχεια το ποσό αυτό για την αρωγή προς τους πρόσφυγες.

«Ο Μιρό πέρασε πολλές δοκιμασίες στη ζωή του. Γνώρισε την πείνα, την εξορία στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και γνώριζε τη δυστυχία των προσφυγικών καταυλισμών» πρόσθεσε ο εγγονός του.

 

Ο Μιρό, ο οποίος πέθανε το 1983 σε ηλικία 90 ετών, είχε προσωπικούς λόγους για να είναι ευγνώμων στον Ερυθρό Σταυρό. Ένας γιατρός αυτής της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης είχε σώσει το πόδι της κόρης του, της μητέρας του Ζουάν Πουνιέτ Μιρό, όταν αυτή είχε τραυματισθεί σοβαρά το 1965 σε αυτοκινητικό ατύχημα.