ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Ρουμπινί: Η FED θα αυξήσει με αργό ρυθμό τα επιτόκιά της

Ν. Ρουμπινί: Η FED θα αυξήσει με αργό ρυθμό τα επιτόκιά της - Κεντρική Εικόνα

Η Fed είναι μια κεντρική τράπεζα όχι μόνο για την αμερικανική οικονομία, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία και γι αυτό θα αυξήσει με πιο αργό ρυθμό τα επιτόκια, υποστήριξε σε συνέδριο ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος σημείωσε ότι η τράπεζα δεν θα αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από μια φορά το 2016, μετά την έντονη μεταβλητότητα που επικράτησε στις αγορές στις αρχές του έτους.

«Η Fed θα κάνει μόνο μία αύξηση, όχι τέσσερις, φέτος, ούτε καν δύο» διατύπωσε την εκτίμηση ο Αμερικανός οικονομολόγος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο, που διοργάνωσε η Credit Suisse στη Μόσχα. Σημείωσε ακόμη πως είναι μια κεντρική τράπεζα «όχι μόνο για την αμερικανική οικονομία, αλλά και για την παγκόσμια» και ως εκ τούτου το επιτόκιο θα αυξηθεί με πιο αργό ρυθμό.

Οι επενδυτές βλέπουν πιθανότητα 12% για μια ακόμα αύξηση επιτοκίου τον Ιούνιο και 28% έως τον Ιούλιο.

Ο κ. Ρουμπινί προειδοποίησε ακόμα πως οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο, αποτελούν κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος είναι οι προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, σημείωσε. Τα πρώτα θύματα από μια απότομη προσγείωση της Κίνας θα είναι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες.