ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Στα 6250 ευρώ το αφορολόγητο για τον άγαμο

Τσακαλώτος: Σημαντική πρόοδος η απόφαση του Eurogroup - Κεντρική Εικόνα

Το αφορολόγητο, για πρακτικούς λόγους, δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τα 6.250 ευρώ, αντί του συμπεφωνημένου ορίου των 5.681 ευρώ: η εκτίμηση αυτή διατυπώθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατά την ενημέρωση που έγινε -και είναι σε εξέλιξη- των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και προκύπτει ως εξής:

Με την ενεργοποίηση των αντίμετρων, ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων μειώνεται από 22% σε 20%, γεγονός που θα επιφέρει αυτόματη μείωση του αφορολόγητου κατά περίπου 570 ευρώ.

Σύμφωνα, επίσης, με όσα έγιναν γνωστά από συμμετέχοντες βουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να είπε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη, γεγονός που απέδωσε σε σειρά παραγόντων, όπως: η αγορά έχει θετική ψυχολογία, τα spreads πέφτουν, υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, διάφοροι παράγοντες είναι σε αναμονή περιμένοντας την πλήρη εξομάλυνση των πραγμάτων.

«Η συμφωνία δεν είναι ούτε άσπρη ούτε μαύρη», ήταν ένα ακόμη συμπέρασμα της, κεκλεισμένων των θυρών, ενημέρωσης, ενώ ασκήθηκε, την ίδια ώρα, σκληρή κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν είμαστε σαν τη ΝΔ που έφερνε μνημόνια χωρίς αντίμετρα, μνημόνια που έπλητταν τους ασθενέστερους», ειπώθηκε συγκεκριμένα. Σε κάθε περίπτωση, «η αξιωματική αντιπολίτευση θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση με τα αντίμετρα». Κάποιοι βουλευτές διατύπωσαν επιπλέον την απορία τους πώς είναι δυνατόν να διαμαρτύρεται η ΝΔ για το πλεόνασμα 3,5%, όταν εκείνη είχε συμφωνήσει για 4,5%. 

Επίσης, έγινε γνωστό ότι θα μειωθεί ο φόρος στα αγροτο-εφόδια (με εξαίρεση το πετρέλαιο), από το 24% στο 13%, από 1ης Ιουλίου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή ανέφερε ότι «δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο με τα μέτρα-αντίμετρα ρήτρα αίρεσης, ότι δηλαδή αν δεν πάρουμε το χρέος δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα».

Το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας δεν θα περιλαμβάνει καμία ρήτρα αίρεσης, που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να μην εφαρμόσει τις μειώσεις σε συντάξεις και στο αφορολόγητο αν οι εταίροι δεν ελαφρύνουν το χρέος, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η συζήτηση για το χρέος ενδεχομένως να μετατεθεί για τον Ιούνιο, αφήνοντας έτσι ανοιχτό παράθυρο να μην υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ης Μαΐου, ενώ διευκρίνισε ότι ισχύει ο αρχικός προγραμματισμός για την ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο, στις 18 Μαΐου.