ΔΙΕΘΝΗ

Η βελγική αστυνομία ενημερώθηκε ότι ομάδα του ISIS κατευθύνεται προς την Ευρώπη

Η βελγική αστυνομία ενημερώθηκε ότι ομάδα του ISIS κατευθύνεται προς την Ευρώπη - Κεντρική Εικόνα

Η βελγική αστυνομία έχει τεθεί σε αντιτρομοκρατική επιφυλακή εξαιτίας της πληροφορίας ότι ομάδα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους αναχώρησε πρόσφατα από τη Συρία για την Ευρώπη και σχεδιάζει επιθέσεις στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Το βελγικό κέντρο για την αντιμετώπιση κρίσεων, που είναι αρμόδιο για τον συντονισμό των μέτρων ασφαλείας, δήλωσε πως έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι αστυνομικές δυνάμεις στη χώρα, αλλά δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια να αυξηθεί το επίπεδο του συναγερμού στο μέγιστο, κάτι που θα σήμαινε ότι υφίσταται επικείμενη απειλή επίθεσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Derniere Heure, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές πως η ομάδα «αναχώρησε από τη Συρία πριν από περίπου μιάμιση εβδομάδα για να φθάσει στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας με σκάφος χωρίς διαβατήρια», χωρίς να αναφέρει την ακριβή ημερομηνία αναχώρησής της.

Η πηγή της πληροφορίας- στέλεχος των δυνάμεων ασφαλείας, επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της ειδοποίησης. Η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Derniere Heure ανέφερε επίσης πως οι μαχητές είναι οπλισμένοι και έχουν στόχο να χωριστούν σε δύο μονάδες, η μία με στόχο να πραγματοποιήσει επιθέσεις στο Βέλγιο, η άλλη στη Γαλλία. Στους εν δυνάμει στόχους στο Βέλγιο περιλαμβάνονται ένα εμπορικό κέντρο, ένα εστιατόριο φαστ φουντ και ένα αστυνομικό τμήμα.

Δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι στόχοι στη Γαλλία, η οποία φιλοξενεί μέχρι τις 10 Ιουλίου το Euro 2016 σε 10 γήπεδα σε όλη τη χώρα.