ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βροχή» κατασχέσεων σε... άδειους λογαριασμούς

Συνάλλαγμα: Ενίσχυση για το ευρώ κατά 0,35% - Κεντρική Εικόνα

Ολο και λιγότερα χρήματα βρίσκει προς κατάσχεση το Δημόσιο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών, καθώς τα υπόλοιπα διαθέσιμα που εντοπίζει μειώνονται σταθερά κάθε μήνα. Το μέσο υπόλοιπο που κατάσχει το Δημόσιο από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών μειώνεται σταθερά από το 2015, έτος κατά το οποίο ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η «Καθημερινή», το μέσο υπόλοιπο που εισέπραξε το Δημόσιο από τα χιλιάδες κατασχετήρια που αποστέλλει κάθε μήνα προς τις τράπεζες μειώθηκε από τα 730 ευρώ σε 550 ευρώ το 2016, ενώ μειούμενο είναι το μέσο ποσό κατάσχεσης και το πρώτο τρίμηνο του 2017 που έπεσε στα 500 ευρώ. Αιτία είναι η σταθερή μείωση των υπολοίπων των καταθέσεων τα δύο τελευταία χρόνια, τάση που συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2017, όταν οι καταθέσεις των νοικοκυριών υποχώρησαν στα 98,8 δισ. ευρώ από 100,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016.

Η μείωση του μέσου υπολοίπου που κατάσχεται για οφειλές προς το Δημόσιο, καταγράφεται παρά τη μαζική αποστολή κατασχετηρίων που εκτελούν οι τράπεζες κατ’ εντολήν της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία έχει αυξήσει κατά 128,6% τον περασμένο χρόνο τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και συγκεκριμένα τις κατασχέσεις στα χέρια τρίτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 απεστάλησαν 1,5 εκατ. κατασχετήρια έναντι 670,7 χιλιάδων το 2015. Εντούτοις ο αριθμός αυτών που εκτελέστηκαν ήταν περί τις 137.000 το 2015 και περί τις 480.000 το 2016, ενώ τα ποσά που εισπράχθηκαν ήταν 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 260 εκατ. ευρώ το 2016. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΑ ο συνολικός αριθμός των οφειλετών για τους οποίους η φορολογική διοίκηση μπορεί να λάβει αναγκαστικά μέτρα ανέρχεται σε 1,6 εκατομμύρια.

Ο τεράστιος όγκος των κατασχετηρίων δεν οφείλεται μόνο στην εντατικοποίηση των μέτρων που λαμβάνει η ΑΑΔΑ για όσους χρωστούν προς το Δημόσιο. Σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα των «τυφλών» αποστολών που κάνει, στον βαθμό που για κάθε οφειλέτη φορολογούμενο αποστέλλει κατασχετήρια προς όλες τις τράπεζες, ακόμη και αν ο οφειλέτης δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό στη συγκεκριμένη τράπεζα.

Από τον τεράστιο αυτό όγκο κατασχετηρίων ένα μικρό μόλις μέρος εκτελείται. Αυτό κυρίως γιατί οι τράπεζες δεν βρίσκουν τελικά χρήματα στους λογαριασμούς των οφειλετών, παρά το γεγονός ότι για έναν οφειλέτη και μια οφειλή έχουν αποσταλεί πολλαπλά κατασχετήρια. Δεν λείπουν όμως και οι περιπτώσεις όπου μέσα από τις τυφλές αποστολές κατασχετηρίων το Δημόσιο κατάσχει τελικώς το ίδιο ποσό της οφειλής από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που μπορεί να τηρεί ο οφειλέτης σε διαφορετικές τράπεζες, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να πρέπει να αντιλογιστεί το υπερβάλλον ποσό που κατασχέθηκε έπειτα από συνεννόηση με τον οφειλέτη και την τράπεζα. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία που έχει παρατηρηθεί όμως αρκετές φορές μέσα από το σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα.

Η συζήτηση με τις τράπεζες επικεντρώνεται στο πώς θα γίνουν στοχευμένες αποστολές κατασχετηρίων, έτσι ώστε να περιοριστεί και ο όγκος περιττών εργασιών από την πλευρά των τραπεζών, που είναι αποδέκτες των σχετικών μαζικών αιτημάτων. Μιλώντας στη Βουλή, ο γενικός γραμματέας της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα «γιατί δεν ξέρουμε πού έχει λογαριασμό και τι υπόλοιπο» και έκανε λόγο για «άσφαιρες κατασχέσεις».