ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ποια σούπερ μάρκετ λειτουργούν και ποια παραμένουν κλειστά την Κυριακή

Πώς τα σούπερ μάρκετ «ξελασπώνουν» τις εταιρείες ακινήτων - Κεντρική Εικόνα

Αυξάνονται μέρα με την ημέρα οι αντιδράσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να συναινέσει στο αίτημα των δανειστών για την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. 

Μετά τις πρώτες... δειλές Κυριακές των εορτών, που έσπασαν το «ταμπού» της κυριακάτικης αργίας, σιγά-σιγά αυτές έγιναν 8 και τώρα έχει πέσει στο τραπέζι η λειτουργία των καταστημάτων έως και ... τριάντα δύο Κυριακές. Πλέον θα κοιτάμε δηλαδή ποιες Κυριακές είναι... κλειστά τα καταστήματα.

Η αρχή των αντιδράσεων εστιάζεται την Κυριακή 7 Μαίου, όπου η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και αρκετά προωτοβάθμια σωματεία του κλάδου εξήγγειλαν 24ωρη απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 7 Μαΐου.

Επίσης αναμένονται ως επόμενα βήματα, η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση για το κυριακάτικο άνοιγμα των επιχειρήσεων 32 Κυριακές τον χρόνο. 

Εάν ακόμα μέτρο αντίδαρσης είναι ότι για κάθε «ανοιχτή» Κυριακή που θα θεσμοθετεί η Κυβέρνηση θα κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα μία Κυριακή από τις ήδη 8 θεσμοθετημένες, ενώ θα κατατεθούν και ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης.

Ποια σούπερ μάρκετ θα ανοίξουν

Την ερχόμενη Κυριακή που τα καταστήματα καλούνται να λειτουργήσουν στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ένα ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου και κυρίως τα σούπερ μάρκετ.

Παραδοσιακά λειτουργούν κανονικά με όλα τα καταστήματα ανά την Ελλάδα ανοιχτά, τόσο τα Μy Market του ομίλου Παντελιάδη, όσο και τα Μασούτης που δραστηριοποιούνται κυρίως στη Β. Ελλάδα.

Αλλαγή στάσης είχαμε και στην εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος, καθώς με ανακοίνωσή της, εξέφρασε τη ρητή διαφωνία της με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 εβδομάδες του χρόνου και θεωρεί επαρκές το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Η ΑΒ Βασιλόπουλος θεωρεί πως η όποια συζήτηση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, πλέον των προβλεπόμενων από το νόμο, έχει νόημα μόνο σε τουριστικές περιοχές όπου η ζήτηση είναι αυξημένη και αυτό κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου κάθε περιοχής. Ωστόσο σύμφωνα με ρεπορτάζ του  economy365.gr, αυτή την Κυριακή τα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος θα λειτουργήσουν κανονικά!

Από την άλλη πλευρά, η εταιρία Σκλαβενίτης που απέκτησε τα Carrefour Μαρινόπουλος, μέχρι σήμερα κρατώντας χαμηλούς τόνους, χωρίς να το διαφημίζει, έχει ως πάγια τακτική να μην ανοίγει καμία Κυριακή. Ωστόσο υπό τις νέες συνθήκες, και με το γιγάντιο δίκτυο καταστημάτων που πλέον διαθέτει, οι επικεφαλής της αρχίζουν σοβαρά να το ξανασκέφτονται υπό άλλο πρίσμα. Όμως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στο εγγύς μέλλον καθώς πληροφορίες του economy365.gr, κάνουν λόγο ότι κανένα κατάστημα της αλυσίδας δε θα λειτουργήσει αυτή την Κυριακή, ακολουθώντας την πάγια τακτική της εταιρείας.