ΔΙΕΘΝΗ

Λε Μοντ: «Μαρίν Λεπέν, η στρατηγική του ψεύδους»

Οι γαλλικές τράπεζες έκλεισαν τους λογαριασμούς του Εθνικού Μετώπου - Κεντρική Εικόνα

« Μαρίν Λεπέν, η στρατηγική του ψεύδους», είναι ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφόρησε η απογευματινή έκδοση της εφημερίδας «Λε Μοντ».

Το σύνολο του γαλλικού Τύπου, δεξιού και αριστερού, αναγνωρίζει σήμερα την υπεροχή του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη χθεσινή συζήτηση, παράλληλα με τη δυσκολία για μια εις βάθος αναμέτρηση με την Λεπέν.

« Είναι αδύνατο ένα ντιμπέιτ με την Μαριν Λεπέν» είναι ο τίτλος της Λιμπερασιόν. Με την επιθετικότητά της και το δημαγωγικό της υβρεολόγιο βούλιαξε τη συζήτηση, υποχρεώνοντας τον Μακρόν σε αμυντική στάση» συμπληρώνει.

«Ο Μακρόν αντιστάθηκε στο σοκ και επιβλήθηκε στην Λεπέν, κατά το χθεσινό ντιμπέιτ, που ήταν μιας πρωτόγνωρης βιαιότητας», αναγνωρίζει και η Φιγκαρό.

Στο πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο «Ο θυμός και η λογική», η Φιγκαρό αποδίδει τον μεν θυμό στη Λεπέν, τη δε λογική στον Μακρόν.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, η Μαρίν Λεπέν «επέλεξε τη στρατηγική "άρματος μάχης", στέλνοντας άτακτες βολές προς όλες τις κατευθύνσεις με συνέπεια να μην μπορεί να θεωρηθεί ως ντιμπέιτ η χθεσινή συνάντηση. (...) Χωρίς δυσκολία ο Μακρόν επέβαλε τη λογική».

«Παρόλα αυτά, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του και να μην παραβλέψει, το πόσο εκδικητική έχει γίνει η μισή Γαλλία (με ακροδεξιά και ακροαριστερά) ύστερα από τη σειρά των απογοητεύσεων και τις επανειλημμένες αποτυχίες των αλληπάλληλων κυβερνήσεων» υπογραμμίζει η Φιγκαρό.

« Ήταν αποτελεσματική η αντιμετώπιση των επιθέσεων της Λεπέν, από τον Μακρόν», τιτλοφορεί και η οικονομική «Λεζ Εκό». Υπογραμμίζει παράλληλα, ότι ο επικεφαλής του «Εμπρός!» «κατέρριψε το ένα μετά το άλλο τα επιχειρήματα» της Λεπέν.

«Την Κυριακή ψηφίζω Μακρόν» είναι ο τίτλος του κυρίου άρθρου της «Οπινιόν», δεξιάς τοποθέτησης που είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Φιγιόν. «Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα της Λεπέν θα οδηγήσει τη Γαλλία στο χάος και ότι οι όλο ελιγμούς προτάσεις της για την έξοδο από το ευρώ, θα είναι καταστροφικές».

Ένα έγχρωμο πρωτοσέλιδο σκίτσο στην «Οπινιόν» παρουσιάζει τη γαλλική Δημοκρατία ως ωραία κοιμωμένη, ενώ ένας καταϊδρωμένος πρίγκιπας Μακρόν της ζητάει να ξυπνήσει, τον εμποδίζει όμως η ξανθιά μάγισσα με τα χαρακτηριστικά της Λεπέν που καιροφυλακτεί πίσω του.

Ο τίτλος- λεζάντα δείχνει την αναταραχή στη γαλλική κοινωνία και τριγμούς στο δημοκρατικό, «αντι- ακροδεξιό μέτωπο»: «Οι οικονομολόγοι τρώνε τα σωθικά τους, τα κόμματα διασπώνται, οι διανοούμενοι παραληρούν, η καθολική Εκκλησία έχει για τα καλά μπλεχτεί, τα συνδικάτα υπεκφεύγουν. Πρόκειται για ρωγμές που θα είναι δύσκολο να μειωθούν» υπογραμμίζεται ως προειδοποίηση.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑΜε αβγά υποδέχθηκαν τη Λεπέν στη Βρετάνη