ΔΙΕΘΝΗ

HSBC: Απροσδόκητη άνοδος 12% στα κέρδη τριμήνου

HSBC: Απροσδόκητη άνοδος 12% στα κέρδη τριμήνου - Κεντρική Εικόνα

Η HSBC Holdings εμφάνισε απροσδόκητη άνοδο στα κέρδη του πρώτου τριμήνου, αφότου ο διευθύνων σύμβουλος Stuart Gulliver κατάφερε να αναχαιτίσει την υποχώρηση κερδών που επίμονα εμφανίζει η τράπεζα στα έξι χρόνια της θητείας του.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προς φόρων, τα οποία εξαιρούν έκτακτα στοιχεία, ενισχύθηκαν κατά 12% σε 5,94 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα με έδρα στο Λονδίνο.

Τα προσαρμοσμένα έσοδα σημείωσαν άνοδο 2%, έναντι πτώσης 9% που ανέμεναν οι αναλυτές. Η αύξηση αποδίδεται στην ανάπτυξη που εμφάνισε η τράπεζα στις τρεις μεγαλύτερες μονάδες της.

Από την άλλη και οι προσαρμοσμένες δαπάνες αυξήθηκαν στο τρίμηνο κατά 2,7%, σε 7,2 δισ. δολάρια, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων υποχώρησε σε 8% από 9%.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, βασική μέτρηση οικονομικής ανθεκτικότητας, ενισχύθηκε αρκετά σε 14,3% από 13,6% στα τέλη του 2016.

Παράλληλα αυξήθηκε και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο σε 1,64%, από 1,6% το Δεκέμβριο.

«Θα ήμουν ένας ευτυχισμένος άνθρωπος αν μπορούσα να κλείσω το 2017 αυτή τη στιγμή», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο επικεφαλής οικονομικών Iain Mackay, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο τραπεζίτης υποβάθμισε την πιθανότητα περισσότερων επαναγορών μετοχών, εκτός των αγορών αξίας 3,5 δισ. δολαρίων που έκανε η HSBC τους προηγούμενους οκτώ μήνες για να τονώσει την τιμή της μετοχής της. «Σίγουρα δεν θα ενθάρρυνα τους επενδυτές να πιστέψουν ότι θα κάνουμε επαναγορές κάθε τρίμηνο», σχολίασε ο Mackay.

Ο Gulliver, για τον οποίο το 2017 μπορεί να είναι η τελευταία ολόκληρη χρονιά στην κεφαλή της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης, έχει αποσύρει την τράπεζα από σχεδόν 100 δραστηριότητες και 18 χώρες -πράγμα που έχει επηρεάσει τα έσοδά της-, ενώ παράλληλα έχει αντιμετωπίσει αρκετά, δαπανηρά σκάνδαλα κακοδιαχείρισης.

.