ΕΥ ΖΗΝ

Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Η ζωή στην (ευρωπαϊκή) πόλη μου»

Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα  «Η ζωή στην (ευρωπαϊκή) πόλη μου» - Κεντρική Εικόνα

 Εικόνες της Αθήνας, του Άμστερνταμ, του Βερολίνου, του Λουξεμβούργου, των Βρυξελλών, του Παρισιού. Αστικό τοπίο. Λεωφόροι, πλατείες, συγκροτήματα κατοικιών, συνοικίες, έξοδοι, περίπατοι, βόλτες, παρέες, κατανάλωση, σκουπίδια, λεωφορεία και μετρό, γιορτές και φεστιβάλ. Με δύο λόγια, «Η Πόλη μου». Αυτός είναι ο τίτλος («Μy City») του διαγωνισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που προσκαλεί τους ενήλικες Ευρωπαίους πολίτες να αποτυπώσουν με ένα «κλικ» τι σημαίνει για αυτούς η ζωή στην πόλη. Να «μιλήσουν» για αυτό, να το κοινοποιήσουν, κοινώς να στείλουν ηλεκτρονικά τις φωτογραφίες τους (το πολύ πέντε τον αριθμό) έως τις 15 Αυγούστου, και να έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα χρηματικό έπαθλο (http://www.eea.europa.eu/about-us/competitions/my-city/competition-rules).

Η πλειονότητα των πληθυσμού της Ευρώπης, σε ποσοστό 75%, κατοικεί σε αστικές περιοχές. Η ζωή στην πόλη έχει συγκεκριμένο οδικό χάρτη περισσότερες επιλογές στην εκπαίδευση και πολιτιστική αφθονία, αλλά και οργανωμένες υπηρεσίες υγείας. Οι πόλεις αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομίας της Ευρώπης και είναι αυτές που παράγουν πλούτο. Εξαρτώνται όμως από τις πηγές άλλων περιοχών προκειμένου να ανταποκριθούν στις ενεργειακές ανάγκες, στις ανάγκες ύδρευσης και φυσικά στη διαχείριση των απορριμμάτων και των εκπομπών αερίων.

Το μενού των πόλεων περιλαμβάνει προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, τα οποία προκύπτουν από πιέσεις που ασκούνται εξαιτίας είτε του υπερπληθυσμού, είτε της συρρίκνωσης του, από την κοινωνική ανισότητα , από την ατμοσφαιρική ρύπανση και το κυκλοφοριακό.

Το ζητούμενο είναι η ισορροπία ανάμεσα στην πληθυσμιακή πυκνότητα των πόλεων και την ποιότητα ζωής σε ένα υγιές αστικό περιβάλλον. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση των αστικών περιοχών της Ευρώπης.

Τα παραπάνω είναι το περίγραμμα σε αδρές γραμμές, που θέτει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, ο οποίος ζητά από όλους όσοι θελήσουν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό «My City» («Η Πόλη μου») να «αφηγηθούν» μια ιστορία είτε αρνητική, είτε θετική που θα αφορά τις φωτογραφίες, τις οποίες θα υποβάλουν. Όσον αφορά τις κατηγορίες του διαγωνισμού, αυτές είναι τρεις: βιώσιμη ζωή στην πόλη, μετακινήσεις στην πόλη και ελεύθερος χρόνος στην πόλη. Τους νικητές, σε κάθε μια κατηγορία, τους περιμένουν 1.000 ευρώ, 500 ευρώ είναι το ύψος του βραβείου του Κοινού και άλλα 500 το ειδικό βραβείο για νέους από 18 έως 24 ετών.