ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένουν «αγκάθια» σε συντάξεις και κόκκινα δάνεια

Στα 2,876 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα τον Οκτώβριο  - Κεντρική Εικόνα

Έκλεισαν ανοιχτά ζητήματα που υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο δύο θέματα παραμένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση, όπως προέκυψε μετά την ολοκλήρωση 6ωρων διαβουλεύσεων των υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Πρόκειται για δύο ζητήματα στο μέτωπο των συντάξεων και των «κόκκινων» δανείων, σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, η οποία διευκρίνισε ότι δεν αφορούν τεχνικά ζητήματα αλλά έχουν και πολιτικές προεκτάσεις.

Η ίδια πηγή προανήγγειλε νέο γύρο διαβουλεύσεων το Σάββατο το μεσημέρι, σημειώνοντας ότι δεν συζητήθηκε σήμερα, όπως είχε προγραμματιστεί, το θέμα των πλεονασμάτων και το εργασιακό 

Σε ό,τι αφορά το θέμα στο πακέτο των συντάξεων οι δανειστές έχουν θέσει ζήτημα αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι πολιτικό ζήτημα υπάρχει και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, χωρίς όμως να το προσδιορίσει.

Νωρίτερα, κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας είχε ανάγει σε μεγάλης σημασίας θέμα την αποτελεσματική λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων.

Το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, για το θέμα του ακαταδίωκτου στελεχών τραπεζών και Δημοσίου που εμπλέκονται με αναδιαρθρώσεις δανείων, ανέφερε ότι θα υπάρχει αύριο, επίσημη κατάθεση πρότασης από την ελληνική πλευρά που θα προβλέπει ακαταδίωκτο κατά περίπτωση. Για το ίδιο θέμα ενημέρωσε προηγουμένως στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου Δικαιοσύνης

Η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι έχουν κλείσει οι φάκελοι με τη μείωση του αφορολογήτου, τα ενεργειακά, την παιδεία και την υγεία.

 

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

Θέμα τραπεζών και «κόκκινων» δανείων βάζει στο τραπέζι το ΔΝΤ