ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στο... μικροσκόπιο της WSJ ο εφοπλιστής Οικονόμου για τα «τεράστια κέρδη» επί Τραμπ

Στο... μικροσκόπιο της WSJ ο εφοπλιστής Οικονόμου για τα «τεράστια κέρδη» επί Τραμπ  - Κεντρική Εικόνα

Οταν οι μετοχές στο αμερικανικό Χρηματιστήριο είχαν αύξηση μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η ναυτιλιακή «DryShips Inc.» («DRYS»), του Ελληνα εφοπλιστή, Γιώργου Οικονόμου, ξεχώρισε κατά πολύ, γράφει η εφημερίδα «Wall Street Journal», που διερευνά τις πιθανές κινήσεις που μπορεί να έκανε ο κ. Οικονόμου, αποκομίζοντας σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, ένα τεράστιο κέρδος.

Κατά την εφημερίδα, η όχι και τόσο γνωστή εταιρεία μετά τις αμερικανικές εκλογές, τότε που η Wall Street είχε ανοδικές συνεδριάσεις, οι μετοχές της σημείωσαν ένα ράλι μίας εβδομάδας +1.500%, χωρίς εμφανή λόγο.

Οταν η σημαντική αυτή άνοδος, καταλάγιασε, καθώς υπήρξε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών από τον Nasdaq, σύμφωνα με εκτιμήσεις της «Wall Street Journal», φαίνεται να σημειώθηκαν πολλές χρηματοοικονομικές «μανούβρες», που μπορεί να απέφεραν στον ιδρυτή της «DryShips Inc.», κ. Οικονόμου, ένα τεράστιο κέρδος.

Την ίδια ώρα μικροί επενδυτές υπέστησαν απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι μετοχές της εταιρείας από τη στιγμή που τις απέκτησαν σημείωσαν πτώση κατά 99.9%.

Ο κ. Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, την ίδρυσε το 2004 και το 2005 την εισήγαγε στον Nasdaq. Καταχωρημένη στα Marshall Islands στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά με βάση στην Αθήνα, η εταιρεία έχει πλοία που μεταφέρουν χύδην φορτίο, όπως κάρβουνο και σιδηρομετάλλευμα. Οι εν λόγω μεταφορές πέρασαν άσχημα χρόνια λόγω των χαμηλών τιμών εμπορευμάτων και την υπερπροσφορά πλοίων.

Αμέσως πριν από τη μεγάλη αύξηση των τιμών, η εταιρεία ανακοίνωσε πως αναστέλλει πληρωμές κεφαλαίου και τόκους, ώστε «να διατηρήσει ρευστότητα σε μετρητά».

Ο κ. Οικονόμου και η εταιρεία, ανέφερε το δημοσίευμα, δεν απάντησαν σε επανειλημμένες αιτήσεις για σχόλιο για τις μετοχές ή το πώς ο ιδρυτής ωφελήθηκε από τις πωλήσεις. Δεν κατηγορούνται για οποιαδήποτε παράβαση και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η εταιρεία ή ο διευθύνων σύμβουλός της σχεδίασαν το ράλι των μετοχών.

Επίσης, όπως προσθέτει η εφημερίδα, μετοχές μικρών εταιρειών, ειδικά όσων βρίσκονται υπό οικονομική πίεση όπως η «DryShips», συχνά καταγράφουν έντονες διακυμάνσεις καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να κερδίσουν με μεγάλες κινήσεις.

Η σειρά γεγονότων που θα μπορούσαν να αποφέρουν εκατομμύρια κέρδος στον κ. Οικονόμου ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πρώτον, μέσω μιας σειράς συναλλαγών που αφορούσαν το χρέος της εταιρείας, ο κ. Οικονόμου κέρδισε τον έλεγχο ψήφου των «DryShips» χωρίς να εκτεθεί στο κοινό απόθεμα, σύμφωνα με τα αρχεία των τίτλων. Οι καταθέσεις δείχνουν ότι κατέχει μόλις το 0,01% της εταιρείας.

Δεύτερον, η τιμή των μετοχών αυξήθηκε, προσελκύοντας την προσοχή χιλιάδων επενδυτών ταχείας διαπραγμάτευσης.

Τρίτον, καθώς το ράλι μετοχών κορυφώθηκε, η εταιρεία άρχισε να εκδίδει μετοχές, οι οποίες θα ανέρχονταν σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια, σε συνεχώς μειούμενες τιμές.

Τέταρτον, η «DryShips» χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αγοράσει πλοία σε συμφωνίες που ωφέλησαν τον κ. Οικονόμου, ο οποίος κερδίζει αμοιβές από τη διαχείριση των πλοίων του, σύμφωνα με τις καταθέσεις με ασφαλιστικούς φακέλους.

Ο διευθύνων σύμβουλος εδραίωσε τον έλεγχό του επί της «DryShips» δύο μήνες πριν να απογειωθούν οι μετοχές μετατρέποντας τα δάνεια σε μία νέα σειρά προνομιούχων μετοχών που παρέχουν 100.000 ψήφους ανά τεμάχιο. Το εν λόγω απόθεμα δεν επηρεάστηκε από την εξάπλωση ή την κατάρρευση της τιμής των μετοχών.

Το ράλι μεταξύ 9 και 16 Νοεμβρίου οδήγησε την αξία της εταιρείας να πάει από τα περίπου 5 εκατ. δολάρια σε περίπου 80 εκατ. δολάρια.

Μια μέρα μετά την άνοδο των μετοχών, η εταιρεία ξεκίνησε μια σειρά πωλήσεων μετοχών συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. δολαρίων μέχρι στιγμής. Τα σχετικά έγγραφα δείχνουν ότι ο αγοραστής ήταν μια εταιρεία από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους με την επωνυμία «Kalani Investments», αλλά τα αρχεία των μετόχων της «DryShips» δεν απαριθμούν την «Kalani», ή οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα, πράγμα που σημαίνει ότι η επιχείρηση με τη σειρά της πούλησε τις μετοχές σε μικρούς επενδυτές.

Η «DryShips» λέει ότι η «Kalani» είναι ανεξάρτητη από την εταιρεία. Δεν ήταν δυνατή η λήψη πληροφοριών επικοινωνίας με την εταιρεία «Kalani» για την υποβολή σχολίων.

Πάντως, μεμονωμένοι επενδυτές παραμένουν πιστοί στην «DryShips». Από τη μυστηριώδη αύξηση της τιμής του, έχουν σημειωθεί κατά μέσο όρο πάνω από 17.000 με συνεχή άνοδο μέσα σε μία εβδομάδα αναφορές στην ιστοσελίδα «StockTwits» που την προτιμούν οι μικροί επενδυτές ταχείας διαπραγμάτευσης.

Ο αριθμός αυτός είναι πάνω από 100 φορές μεγαλύτερος του μέσου εβδομαδιαίου όρου αναφορών πριν από το ράλι του Νοεμβρίου. Μάλιστα, ο όγκος μηνυμάτων ξεπερνά και τις αγαπημένες εταιρείες των επενδυτών της «Apple Inc.» και «Tesla Inc.».

Πηγή Εθνικός Κήρυκας