ΕΛΛAΔΑ

Tα drones «φορούν στολή» και τίθενται στην υπηρεσία της αστυνομίας

Tα drones «φορούν στολή» και τίθενται στην υπηρεσία της αστυνομίας - Κεντρική Εικόνα

Τα περιβόητα drones επιστρατεύει η ΕΛ.ΑΣ.

Σε πρώτη φάση τα μη επανδρωμένα επανδρωμένα αεροσκάφη ή «κηφήνες» όπως είναι η μετάφρασή τους από τα αγγλικά, αρχικά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από την Τροχαία στη διαχείριση κυκλοφορίας και την Πυροσβεστική, ενισχύοντας τις περιπολίες από αέρος στα δάση, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (σ.σ. που ξεκινά την προσεχή Δευτέρα 1η Μαϊου) καθώς και στον καλύτερο συντονισμό των επίγειων δυνάμεων κατά τη διάρκεια  πυρκαγιάς. 

Όσον αφορά στο μείζον ζήτημα της χρησιμοποίηση των drones για την από αέρος παρακολούθηση πορειών και διαδηλώσεων, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχονται ότι αυτός είναι ο απώτερος σκοπός της χρησιμοποίησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που όμως προς το παρόν «προσκρούει» στo αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

O έλεγχος και πλοήγηση των drones θα γίνεται από ειδικευμένους αστυνομικούς και τα όσα καταγράφουν  θα αποστέλλονται  σε πραγματικό χρόνο, στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. , όπου ταυτόχρονα θα αποθήκευονται.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει και η επίσημη παρουσίαση του «νέου όπλου» των διωκτικών αρχών, σε παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί στο Τατόϊ.

Μχάλης Λαγάνης