ΔΙΕΘΝΗ

Επίδειξη ισχύος από τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα

Στους δρόμους οι Γάλλοι κατά των μεταρρυθμίσεων Μακρόν - Κεντρική Εικόνα

Οι Γάλλοι κατέκλυσαν, σήμερα Τρίτη, μαζικά τους δρόμους σε μια νέα επίδειξη ισχύος κατά της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με τις κινητοποιήσεις να αμαυρώνονται για μία ακόμη φορά από σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων τουλάχιστον 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν κι ενώ οι δυνάμεις επιβολής του νόμου βρίσκονται ήδη υπό πίεση λόγω του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και μιας νέας επίθεσης από έναν τζιχαντιστή.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις έκαναν λόγο για 1,3 εκατομμύρια διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη την χώρα, ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι ο αριθμός τους ανήλθε σε 125.000, εκ των οποίων οι 75.000 με 80.000 στο Παρίσι.

Η διαδήλωση στο Παρίσι κατέληξε για μία ακόμη φορά σε συγκρούσεις. Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, 42 άνθρωποι συνελήφθησαν και τουλάχιστον 29 αστυνομικοί και 11 διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

«Πολλές εκατοντάδες κουκουλοφόροι» επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών λίγο αφότου ξεκίνησε η πορεία, η ένατη κατά σειρά που διοργανώθηκε κατά του νομοσχεδίου των εργασιακών σχέσεων από τον Μάρτιο.

Οι διαδηλωτές πέταξαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων πλάκες πεζοδρομίου, πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων και προκάλεσαν ζημιές σε εμπορικά καταστήματα. Αλλά και έσπασαν τα τζάμια στην πρόσοψη ενός παιδιατρικού νοσοκομείου. Η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστικές ενώσεις, με επικεφαλής το CGT, στόχευαν σε μια επίδειξη ισχύος. Στο πλαίσιο αυτό, ναύλωσαν περισσότερα από 600 οχήματα για να μεταβούν στο Παρίσι από κάθε γωνιά της χώρας. Στόχος να ξεπεράσουν τη συμμετοχή της 31ης Μαρτίου: σχεδόν 390.000 άνθρωποι σε 250 πόλεις, σύμφωνα με τις αρχές, 1,2 εκατομμύρια διαδηλωτές σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Εκτός από τη γαλλική πρωτεύουσα, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 50 πόλεις της επαρχίας.

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις έχουν προκηρυχθεί σε ολόκληρη την χώρα την 23η και 28η Ιουνίου.