ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τροπολογία Αχτσιόγλου για τη γενική... αργία της 1ης Μάη

Αχτσιόγλου: Οι εργαζόμενοι θα εισπράττουν πρώτοι σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης - Κεντρική Εικόνα

Νομοθετική ρύθμιση κατέθεσε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, σύμφωνα με την οποία η 1η Μαΐου καθιερώνεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας. 

Η εν λόγω τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα καθώς έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο "Σύσταση Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία "Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης" και άλλες διατάξεις"  που έχει χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση ως επείγον. Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο εκδίδεται υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζεται ως 'αργία΄ η Πρωτομαγιά, γεγονός που επιτρέπει την καταβολή του μισθού σε όσους δεν εργάζονται αυτή την μέρα, ενώ όσοι εργάζονται αμείβονται όπως τις Κυριακές.  

Στην τροπολογία, η υπουργός αφιερώνει αρκετό χώρο για να θυμίσει ότι την 1η του Μάη κάθε έτους συμπυκνώνονται οι αγώνες της εργατικής τάξης που δόθηκαν από το Σικάγο του 1886 μέχρι την πρώτη ελληνική απεργιακή κινητοποίηση το 1893 για οκτάωρη εργασία, οκτάωρη ανάπαυση, οκτάωρη αναψυχή, την καθιέρωση της Κυριακής ως αργίας και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας στους χώρους δουλειάς. Αγώνες που συνεχίζονται από τότε μέχρι σήμερα ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση και την κοινωνική αδικία, για ένα καλύτερο μέλλον του κόσμου της εργασίας. 

Η υπουργός Εργασίας η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας αφού στον πυρήνα της β' αξιολόγησης βρίσκονται τα εργασιακά, κι ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υποσχεθεί να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την μετενέργεια, και να αποτρέψει την αύξηση των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας,  "δεν χαρίζεται"  . λεκτικά τουλάχιστον, σε ότι αφορά την προστασία των εργαζομένων. 

Οπως γράφει παρακάτω, η ημέρα αυτή, (η Πρωτομαγιά) συνδέει τους εργαζόμενους όλων των χωρών ανεξαρτήτως χρώματος, και φυλής, θρησκείας και εθνικότητας. Είναι ημέρα παγκόσμιας διαμαρτυρίας και διεκδίκησης  από το εργατικό κίνημα καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. 

Και καταλήγει ότι η 1η του Μάη ως ελάχιστος φόρος τιμής στους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης καθιερώνεται ημέρα υποχρεωτικής αργίας, καθώς δεν δύναται να βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του/της εκάστοτε υπουργού το πότε θα κηρύσσεται ως τέτοια.