ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλλειμμα 201 εκατ. ευρώ παρουσιάζει στην εισπραξιμότητά του ο ΕΦΚΑ τους δύο πρώτους μήνες του ΄17

ΕΦΚΑ: H καταληκτική ημερομηνία καταβολής των εισφορών Απριλίου για μη μισθωτούς ασφαλισμένους - Κεντρική Εικόνα

«Ποδαρικό» με σοβαρό έλλειμμα ύψους 201,2 εκατ. ευρώ στους πρώην φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΟΓΑ και σε τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) καταγράφει ο ΕΦΚΑ για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2017, καθώς από το σύνολο των στοιχείων που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μέχρι την περασμένη Τετάρτη 19 Απριλίου προκύπτει ότι ενώ απέστειλε σε 1.422.259 ασφαλισμένους του ειδοποιητήρια που αφορούσαν συνολικά 507,8 εκατ. ευρώ, τελικά εισέπραξε μόνο 306,6 εκατ. ευρώ.

Έτσι, στο σύνολο αυτών των ταμείων η εισπραξιμότητα επί του συνολικού ποσού των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται στο 60,4%, ενώ από το σύνολο των ασφαλισμένων που έλαβαν ειδοποιητήρια ανταποκρίθηκαν 875.293 ασφαλισμένοι, δηλαδή περίπου το 60%.

Όμως, η εικόνα των εσόδων από τα ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών για την πρεμιέρα λειτουργίας του νεοσύστατου ΕΦΚΑ δεν προσφέρεται για «μονοδιάστατη ανάγνωση», καθώς από την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», μεταξύ άλλων συμπερασμάτων προκύπτει ότι από την απώλεια εσόδων ύψους 201,2 εκατ. ευρώ στα τρία πρώην ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών, η «λεόντεια μερίδα» του ελλείμματος που αντιστοιχεί σε ποσοστό 82,50% (επί του συνόλου των απωλειών), δηλαδή τα 166 εκατ. ευρώ αφορούν ουσιαστικά μόνο δύο ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, δηλαδή τον τ. ΟΑΕΕ και τον τ. ΟΓΑ. Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα για το άλλο μεγάλο ταμείο των επιστημόνων το τ. ΕΤΑΑ και ειδικά για τους τομείς του ΤΣΑΥ (ταμείο υγειονομικών), το οποίο έχει το εντυπωσιακό ποσοστό συμμετοχής με το 87% των ασφαλισμένων να καταβάλλουν εισφορές, ενώ η αντίστοιχη συμμετοχή στο ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (ταμείο νομικών) ανέρχεται σε 66,25%.