ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Μετά τις 14.00 τα «ασφαλέστερα» συμπεράσματα

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, προσπαθεί να υπερβεί τις 850 μονάδες το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με μικτά πρόσημα και πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες και όλα τα βλέμματα των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στην Γαλλία, καθώς λίγα 24ωρα πριν τη διεξαγωγή των κρίσιμων εκλογών στη χώρα (πρώτος γύρος προεδρικών εκλογών), η γαλλική πρωτεύουσα δέχτηκε ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα.

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων και ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, ο οποίος με την συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης έφθασε τα 7,9 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν αντέδρασε ούτε μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Πιο συγκεκριμένα, στα 6,9 δισ. ευρώ υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τον κανονισμό ESA 2010. Έτσι το ποσοστό διαμορφώνεται σε 3,9% του ΑΕΠ πολλαπλάσιο δηλαδή του μνημονιακού στόχου (0,5% του ΑΕΠ). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέτρηση έχει διαφοροποιήσεις από αυτή που γίνεται με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής. Ωστόσο οι διαφοροποιήσεις αναμένεται να είναι οριακές, χωρίς να αλλάζει η γενική εικόνα. Να σημειωθεί ότι η πιστοποίηση των στοιχείων αναμένεται τη Δευτέρα από την Eurostat.

Επόμενη κίνηση των εμπλεκόμενων παικτών αναμένεται μετά τις 14.00, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι δημοπρασίες (οι συναλλαγές σταματούν από 13.45 - 14.00), που θα σηματοδοτήσουν την λήξη των συμβολαίων Απριλίου, στην αγορά παραγώγων.

Αν και τότε δεν υπάρξουν κάποιες αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, όλα θα δείχνουν πως η αγορά οδεύει προς μία ακόμα συνεδρίαση εξαιρετικά χαμηλού τζίρου και ήπιων ημερήσιων μεταβολών.

Από την μέχρι στιγμής εικόνα, οι τραπεζικές μετοχές δείχνουν ισχνές διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, μετά την χθεσινή, νέα, επιστροφή των πιέσεων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +0,55% του τραπεζικού δείκτη, ενώ μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο υπόλοιπο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι περισσότεροι από τους τίτλους του FTSE25 κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με μικρές διαφοροποιήσεις, πλην των ΔΕΗ (+1,32%) και ΟΤΕ (-1,02%) που καταγράφουν μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχωρίζουν οι Q&R, Ιντρακόμ, Υγεία, Ιασώ και MIG.

.