ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Apivita: Πλειοψηφικό πακέτο η Puig μέσω ΑΜΚ €15 εκατ.

Apivita: Πλειοψηφικό πακέτο η Puig μέσω ΑΜΚ €15 εκατ. - Κεντρική Εικόνα

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την αλλαγή σελίδας στην ελληνική εταιρεία φυσικών καλλυντικών Apivita στην οποία εισέρχεται ως βασικός μέτοχος η Ισπανική Puig. Σύμφωνα με τον ιδρυτή και πρόεδρο της εταιρείας φυσικών καλλυντικών κ. Νίκο Κουτσιανά, στις αρχές Καλοκαιριού και συγκεκριμένα στις 16 Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία βάσει της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ελληνικής εταιρείας θα περάσει στα χέρια του ισπανικού ομίλου Puig.

Αυτό ανέφερε χθες ο κ. Κουτσιανάς, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε η εταιρεία με αντικείμενο τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας στα οποία συμμετέχει. Σύμφωνα με τον ίδιο στα μέσα Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο διοικητικό συμβούλιο με τη συμμετοχή των νέων στρατηγικών μετόχων, όπου και θα καθορισθεί η νέα στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας υπό τη Puig. Σημειώνεται πως στις αρχές Μαρτίου έγινε γνωστό ότι οι Ισπανοί της Puig θα αποκτήσουν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Apivita μέσω αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ανέλθει μέχρι του ποσού των 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η οικογένεια Κουτσιανά θα διατηρήσει την καταστατική πλειοψηφία, ποσοστό δηλαδή άνω του 33%, ενώ ο κ. Κουτσιανάς θα παραμείνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apivita. Επίσης με βάση τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές η εταιρεία διατηρεί την έδρα της παραγωγής της και το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα. Βέβαια ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστοί οι ακριβείς όροι της συμφωνίας με την Ισπανική Puig, δηλαδή ποιο θα είναι το ακριβές ποσοστό που θα κατέχουν οι Ισπανοί στην ελληνική εταιρεία, η οικογένεια Κουτσιανά αλλά και οι υπόλοιποι μικρομέτοχοι αλλά ούτε και ποια θα είναι η στρατηγική που ακολουθηθεί από εδώ και πέρα.

Εν τω μεταξύ χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η ελληνική εταιρία με αντικείμενο τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας στα οποία συμμετέχει ανακοινώθηκε η προκήρυξη Διαγωνισμού Καινοτομίας σε συνεργασία με το ΔΠΜΣ Βιοεπιχειρείν με τίτλο "Life Innovation". Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης, "η Αpivita αποτελεί πρότυπο εταιρίας για τον τρόπο που αναπτύσσεται και υπόδειγμα της επιχειρηματικότητας που έχει ανάγκη η χώρα".

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στα χρηματοδοτικά προγράμματα που αναμένεται να στηρίξουν ερευνητικές εργασίες και επιχειρηματικές προσπάθειες βασισμένες στην καινοτομία. Ο Υπουργός αναφέρθηκε τόσο σε σχετικά προγράμματα ΕΣΠΑ, σε αυξημένους πόρους 240 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκαν για τη χρηματοδότηση της έρευνας αλλά και για τις ευκαιρίες που θα προσφέρει το υπό σύσταση EquiFund.

Σε ότι αφορά τον διαγωνισμό καινοτομίας "Life Innovation" αυτός αφορά την κατάθεση μίας καινοτόμου ιδέας σε τρεις εναλλακτικές θεματικές ενότητες: Καινοτόμο Καλλυντικό Προϊόν, Καινοτόμο Διατροφικό Προϊόν και Καινοτόμο Συμπλήρωμα Διατροφής. Ο διαγωνισμός θα προσφέρει σε έναν τυχερό/η υποτροφία στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών "Βιοεπιχειρείν", που έχει σχεδιαστεί από το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

 

.