ΕΛΛAΔΑ

Παράνομος υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων

Κορωνοϊός: Ανοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των επιστημόνων - Κεντρική Εικόνα

Για παράνομο υπολογισμό των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΦΚΑ, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, σε επιστολή που απέστειλε στον υφυπουργό Εργασίας, Αναστάσιο Πετρόπουλο, την οποία κοινοποίησε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.

Όπως επισημαίνει ο ΕΦΚΑ προβαίνει σε παράνομο υπολογισμό των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων και γενικότερα των ελευθέρων επαγγελματιών, με βάση το εισόδημα του προ-προηγούμενου έτους (2015) και όχι του προηγούμενου (2016), όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «επειδή μάλιστα σε πρόσφατα δημοσιεύματα αναφερόταν ότι δεν είναι άμεσα εφικτός ο επανυπολογισμός των εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2016», «οι δικηγόροι πλήττονται δυσανάλογα από την επαπειλούμενη καθυστέρηση, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν υψηλότερα εισοδήματα το 2015 σε σχέση με το 2016», υπογραμμίζει ο κ. Αλεξανδρής.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ολομέλειας ζητεί από τον κ. Πετρόπουλο ενημέρωση, για το πότε θα ολοκληρωθεί ο άμεσος επανυπολογισμός των οφειλόμενων εισφορών, επί τη βάσει των εισοδημάτων του 2016, αλλά και η μεταφορά του τυχόν προκύπτοντος πιστωτικού υπολοίπου στο προσεχές έτος, καθώς όπως τονίζει, τα παραπάνω συνιστούν αυτονόητη υποχρέωση της διοίκησης.