ΔΙΕΘΝΗ

Αποζημίωση 1,2 δισ δολ. αξιώνει η Λιβύη από την Goldman Sachs για κακές συμβουλές

Αποζημίωση 1,2 δισ δολ. αξιώνει η Λιβύη από την Goldman Sachs για κακές συμβουλές - Κεντρική Εικόνα

Το ποσό των 1,2 δισ. δολαρίων αξιώνει ως αποζημίωση από την Goldman Sachs η κυβέρνηση της Λιβύης, για εννέα ζημιογόνες επενδύσεις τις οποίες πρότεινε ο οίκος στο κρατικό ταμείο της χώρας. Η εκδίκαση της αγωγής αποζημίωσης ξεκίνησε τη Δευτέρα στο High Court of Justice του Λονδίνου και αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Η Επενδυτική Αρχή της Λιβύης (Libyan Investment Authority), που έχει την ευθύνη για το επενδυτικό fund της χώρας, στηρίζει την αγωγή αποζημίωσης κατά της Goldman Sachs σε εννέα επενδυτικές συμβουλές που είχε δώσει το 2008, βάσει των οποίων έγιναν ισάριθμες επενδυτικές κινήσεις.

Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί αστήρικτες τις αιτιάσεις της Τρίπολης και σημειώνει ότι θα τις αντικρούσει με σθένος στο βρετανικό δικαστήριο. Η Goldman Sachs θεωρεί τους διαχειριστές του fund ως απολύτως υπεύθυνους για τις επενδυτικές ζημιές.

Το κρατικό fund της Λιβύης ιδρύθηκε το 2006 με απόφαση του τότε ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι για να διαχειρίζεται και να επενδύει τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου της χώρας. Σήμερα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία που αποτιμώνται στα 67 δισ. δολάρια.