ΑΓΟΡΕΣ

Εναλλαγές προσήμων σε δύσκολο διεθνές περιβάλλον για το Χ.Α.

 Εναλλαγές προσήμων σε δύσκολο διεθνές περιβάλλον για το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Συνεδρίαση εμφανούς νευρικότητας, μέχρι στιγμής, η τρίτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, όπου μπορεί οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να έχουν αναδυθεί από τα πρωινά χαμηλά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι οι ενεργοί παίκτες θα κάνουν κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί το ήπια θετικό κλίμα και να διακρατηθούν τα πρόσφατα κεκτημένα, όμως από την άλλη η εικόνα δείχνει απόλυτα ευμετάβλητη και σε καμία περίπτωση δεν έχει κριθεί το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές και τις σημαντικές χθεσινοβραδινές απώλειες της Wall Street(ο Dow Jones προσέγγισε χαμηλά δύο μηνών), τις οποίες ακολούθησαν, σήμερα το πρωί, οι Αγορές της Ασίας, οι περισσότεροι των διεθνών αναλυτών παραμένουν απόλυτα επιφυλακτικοί, ενώ δείχνουν να επιστρέφουν δριμύτερα τα σενάρια για πιθανή αύξηση των Αμερικάνικων επιτοκίων, τον Ιούνιο.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η τελευταία έκθεση της Goldman Sachs η οποία προχώρησε σε υποβάθμιση των μετοχών σε "ουδέτερη" στάση σε ορίζοντα 12μήνου, λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και τις αποτιμήσεις, ενώ προχωρά σε αναβάθμιση των Εμπορευμάτων σε "ουδέτερη" επίσης στάση, με ορίζοντα 3μήνου.

Όπως σημειώνει, προχώρησε σε αναβάθμιση των Εμπορευμάτων, καθώς, όπως τονίζει, οι διαταραχές στην προσφορά θα στηρίξουν τις τιμές του Πετρελαίου. "Εκτιμούμε ότι οι τιμές του Πετρελαίου θα αγγίξουν τα $60 το βαρέλι το 4ο τρίμηνο του 2017. Παραμένουμε "bearish" στα μέταλλα" τονίζει ο οίκος.

Η Goldman επίσης διατηρεί την στάση "underweight" για τα ομόλογα, αλλά μειώνει τις προβλέψεις για τις αποδόσεις των ομολόγων στις μεγάλες Αναπτυγμένες Οικονομίες κατά 30 - 40 μονάδες βάσης σε μέσο όρο.

"Καθώς δεν βλέπουμε μεγάλη αξία σε όλες τις κατηγορίες assets και βλέπουμε αρκετούς κινδύνους, παραμένουμε "overweight" στα μετρητά", προσθέτει η Αμερικάνικη Επενδυτική Τράπεζα. "Θεωρούμε ότι Αγορές δεν έχουν αποτιμήσει σωστά των κίνδυνο της αύξησης των επιτοκίων από την Fed, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε "sell - off" τόσο τις μετοχές όσο και τα ομόλογα", συμπληρώνει.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα και στην Ευρώπη, παρά την σημερινή "χορηγία" της UBS.

Πιο συγκεκριμένα, σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανικής, της Γαλλικής και της Ισπανικής Οικονομίας προχώρησε η UBS, ενώ υποβάθμισε την εκτίμηση για την Ιταλία.

Συγκεκριμένα, για τη Γερμανία προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος, έναντι του 1,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, σημειώνοντας πως "κλειδί" για την ανάπτυξη είναι η εγχώρια ζήτηση.

Για την Γαλλία αύξησε την εκτίμηση για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του 2016 κατά 0,3% στο 1,5%, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση για το επόμενο έτος στο 1,7%.

Για την Ισπανία, η πρόβλεψη αυξήθηκε κατά 0,3% στο 2,9% φέτος, ενώ διατηρήθηκε στο 2,2% η πρόβλεψη για το 2017.

Η UBS τηρεί επιφυλακτική στάση για την Ιταλία, υποβαθμίζοντας την εκτίμηση για το ΑΕΠ στο 1,1% από 1,2% για φέτος και στο 1,2% από 1,5% για το 2017.

Η UBS κάνει λόγο για ανθεκτικότητα της Οικονομίας της ευρωζώνης το 2016/2017, σημειώνοντας, ωστόσο, πως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα υπάρξει ισχυρότερη ανάπτυξη το 2017 σε σχέση με το 2016.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης, ο τζίρος ξεπερνά τα 34 εκατ. από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Στα πρωινά χαμηλά, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 620,89 μονάδες (-0,87%) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών μέχρι τις 54,87 μονάδες (-1,33%), όμως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και οι δύο δείκτες έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη να έχει επιστρέψει σε "δοκιμαστικές πτήσεις" υψηλότερα από το δύσκολο επίπεδο των 631 μονάδων !

Της επιχείρησης ανάδυσης από τα χαμηλά ημέρας ηγείται ο τίτλος της Alpha Bank με κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων, ακολουθούμενος από την μετοχή της Εθνικής της οποίας τα κέρδη πλησιάζουν το 3%, γύρισαν σε θετικό πρόσημο οι Eurobank και Πειραιώς, ενώ από τις υπόλοιπες  μετοχές του FTSE25 τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,76%).

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου, οι συντηρητικοί παίκτες, που δεν χαρακτηρίζονται από τα γρήγορα "αντανακλαστικά" τους, καλό θα είναι να παραμείνουν με αυξημένη ρευστότητα, καθώς μέχρι να υπάρξει η επόμενη είδηση - καταλύτης, η μεταβλητότητα θα είναι ο κυρίαρχος παράγων στο ταμπλό του Χ.Α.

 

   Ο Stock-ος