ΔΙΕΘΝΗ

Καλή Ευρωπαϊκή Πρακτική το Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής

Καλή Ευρωπαϊκή Πρακτική το Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής - Κεντρική Εικόνα
Καλή Ευρωπαϊκή Πρακτική το Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής - Κεντρική Εικόνα 2

Εύσημα καλής πρακτικής στο ζήτημα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης «κέρδισε» η Περιφέρεια Αττικής με τη λειτουργία του Κέντρου Logistics.

Το Κέντρο χαρακτηρίστηκε ως Καλή Ευρωπαϊκή Πρακτική στην έκθεση με τίτλο «Από την υποδοχή στην ενσωμάτωση: ο ρόλος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών απέναντι στη μετανάστευση», που εκπόνησε η Επιτροπή Τρεχουσών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή της περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου και την οποία υιοθέτησε σήμερα η Ολομέλεια του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην έκθεση γίνεται σαφής αναφορά (σημεία 48 και 71) στην εμπειρία της Αττικής και στη λειτουργία του Κέντρου Συλλογής και Διανομής Ειδών Πρώτης Ανάγκης για τους πρόσφυγες-μετανάστες, που λειτούργει το Φάληρο, στο γενικότερο πλαίσιο της υποδοχής τους. Ειδικότερα, τονίζεται ότι «ενώ η γενική εικόνα είναι μάλλον σκοτεινή, όλο και περισσότερα θετικά παραδείγματα βλέπουν το φως». «Ένα από αυτά είναι το Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής, που οι εισηγητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον Σεπτέμβριο του 2016», προστίθεται.

Παράλληλα, έγινε δεκτή προσθήκη (σημείο 172) εκ μέρους της Αττικής, σχετικά με την ανάγκη «άμεσης πρόσβασης των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στα Ευρωπαϊκά Ταμεία, όπως το AMIF και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, για στέγαση, υγεία, και άλλες πιεστικές ανάγκες των προσφύγων- μεταναστών».

Υπενθυμίζεται, ότι η περιφερειάρχης, τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα της διαχείρισης αυτής της κρίσης και διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, να αποκτήσουν τα κατάλληλα μέσα-εργαλεία, ώστε να παίξουν αποτελεσματικά τον ρόλο που τους αναλογεί, στο πλαίσιο μίας κοινής, ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Σημειώνεται, ότι στο ίδιο πνεύμα εστίασε και η κοινή επιστολή, με τους περιφερειάρχες του Λάτσιο και της Σικελίας, προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την εκστρατεία ενεργοποίησης των περιφερειών που ξεκίνησε η κ. Δούρου δύο μήνες νωρίτερα.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της στην Ολομέλεια, η περιφερειάρχης τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η υποδοχή και η ενσωμάτωση των προσφύγων-μεταναστών αποτελεί παράλληλα ένα στοίχημα και μία πρόκληση. Ένα στοίχημα για τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές. Μία πρόκληση για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Στοίχημα και πρόκληση που συγκλίνουν σε μία κρίσιμη διαπίστωση. Τον καταλυτικό ρόλο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών σε σχέση με την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη, υπό την επίδραση του προσφυγικού-μεταναστευτικού φαινομένου».

Η ίδια υπογράμμισε ότι απαιτείται «συντονισμένη ανάληψη ευθύνης και δράση και στα τρία επίπεδα διακυβέρνησης, ευρωπαϊκό, εθνικό, τοπικό». «Γιατί σήμερα, περίοδο ανόδου των ξενοφοβικών και ρατσιστικών τάσεων, στη σκιά των τυφλών τρομοκρατικών επιθέσεων, η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Ή στην αρχή ενός αδιεξόδου. Γεγονός που επιβάλλει πολιτικές με όρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Ακριβώς τις πολιτικές που προωθεί το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών», συμπλήρωσε η κ. Δούρου.