ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Γιατί η ΦΑΓΕ τρέμει από τις τελευταίες συγχωνεύσεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ

Μπορεί η ίδια να έχει καταφέρει να απεξαρτηθεί εν πολλοίς από την εσωτερική αγορά –μόλις το 15% των πωλήσεών της προέρχεται πλέον από την Ελλάδα- και η "έκθεσή" της στο λιανεμπόριο να είναι ελεγχόμενη -κανένας πελάτης της δεν αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 7,9% των πωλήσεών της- ωστόσο, η ΦΑΓΕ, στην οικονομική έκθεση της για τη χρήση που ολοκληρώθηκε το 2016, δεν παραλείπει να αναφερθεί στις επιπτώσεις, που ενδεχομένως θα έχει στη βιομηχανία και στην αγορά, η συγκέντρωση που συντελείται στον κλάδο του λιανεμπορίου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "οι ενοποιήσεις στον τομέα του λιανεμπορίου έχουν αυξήσει τη διαπραγματευτική δύναμη των σούπερ μάρκετ και έχουν προκαλέσει ένταση του ανταγωνισμού. Όσο τα σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να μεγαλώνουν μπορεί να ζητούν μείωση των τιμών και αύξηση των προωθητικών προγραμμάτων". "Η αυξημένη πίεση για καλύτερες τιμές από τους μεγάλους πελάτες μας στο μέλλον, ή η απώλεια πελατών, λόγω ενοποίησης τους, θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική, οικονομική θέση μας και στα αποτελέσματα μας", αναφέρει η ΦΑΓΕ.
Εκτός από τις αλλαγές που συντελούνται στον χώρο του λιανεμπορίου, η γαλακτοβιομηχανία αναφέρεται και στην κατάσταση στην εσωτερική αγορά, όπου η έκθεση της την τελευταία τριετία έχει περιοριστεί κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή οι πωλήσεις της από τις εκτός Ελλάδος δραστηριότητες της έχουν αυξηθεί στο 85% του συνολικού της τζίρου, από 76,5% που ήταν το 2014 και 82,4% που ήταν το 2015. Όπως σημειώνει η εταιρεία, "η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα (σ.σ. στην Ελλάδα) έχει επηρεάσει δυσμενώς την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ενώ η απόφασή μας να μειώσουμε και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και να σταματήσουμε τις πωλήσεις μας σε λιγότερο φερέγγυους πελάτες, έχει επίσης επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις μας.” Κρούει δε το καμπανάκι για το μέλλον, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και τα μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αυτής, ο όγκος των πωλήσεων μας και οι στρατηγικές τιμολόγησης στην Ελλάδα μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα."
Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών της μεγεθών για τη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2016, η γαλακτοβιομηχανία πέτυχε οριακή αύξηση 0,8% των πωλήσεών της οι οποίες ανήλθαν σε 653,3 εκατ. δολάρια, τα μικτά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 2,3% στα 319,4 εκατ. δολάρια, τα EBITDA ανήλθαν σε 141,6 εκατ. δολάρια ενώ τα καθαρά της κέρδη τετραπλασιάσθηκαν αγγίζοντας τα 61,5 εκατ. δολάρια.
Ειδικότερα και σε ότι αφορά την πορεία των πωλήσεών της στις βασικές αγορές της, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία ο τζίρος της ενισχύθηκε σε αξία έστω και οριακά κατά 2,4% και 2,1% αντίστοιχα, στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 13,3% ενώ στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 12,7%. Σε επίπεδο όγκου πωλήσεων αυτός μειώθηκε κατά 3,8% σε σχέση με το 2015 ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης πτώσης κατά 30,9% του όγκου των πωλήσεών της στην Ελλάδα. Υποχώρηση η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρη από την οριακή αύξηση του όγκου των πωλήσεών της στις ΗΠΑ (+1,9%) και τη σημαντική ενίσχυση του όγκου των πωλήσεών της σε Μεγάλη Βρετανία (+19,4%) και Ιταλία (+13,8%).
ΠΗΓΗ: capital.gr