ΔΙΕΘΝΗ

Αναβλήθηκε η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το «τείχος» στα σύνορα με το Μεξικό

Αναβλήθηκε η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το «τείχος» στα σύνορα με το Μεξικό - Κεντρική Εικόνα

Η πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για την κατασκευή του «τείχους» στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, που επρόκειτο αρχικά να δημοσιευτεί σήμερα, αναβλήθηκε για μεταγενέστερη ημερομηνία που παρέμεινε απροσδιόριστη.

Σε μια λακωνική ανακοίνωση, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανέφερε ότι ολοκλήρωσε τη διαδικασία και σκοπεύει να δημοσιεύσει "σύντομα" την πρόσκληση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε ότι θα κατασκευάσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό για να σταματήσει τους παράτυπους μετανάστες και διαβεβαίωνε ότι το κόστος της οικοδόμησης θα το επωμιστεί το Μεξικό, γεγονός που προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το τείχος που θα έχει ύψος 9 μέτρα και θα εκτείνεται σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, μπορεί να στοιχίσει από 8 έως 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων ήταν υψηλό", σημείωσε το υπουργείο, το οποίο σκοπεύει να παρουσιάσει δύο προσκλήσεις για υποβολή προσφορών εκ των οποίων η μία θα αφορά αποκλειστικά το τσιμέντο που θα χρησιμοποιηθεί στο έργο.

Μια προκαταρκτική πρόσκληση που κατατέθηκε στις 24 Φεβρουαρίου προσέλκυσε το ενδιαφέρον 655 επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών ήταν και ο γαλλοελβετικός κολοσσός LafargeHolcim. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας πάντως, ο Φρανσουά Ολάντ, προειδοποίησε τη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία του κόσμου για την ενδεχόμενη συμμετοχή της σε ένα τέτοιο αμφιλεγόμενο έργο. "Υπάρχουν αγορές στις οποίες θα πρέπει να επιδεικνύεις προσοχή προτού δηλώσεις την υποψηφιότητά σου" για την ανάληψη έργων, είπε ο Ολάντ στις 9 Μαρτίου.