ΔΙΕΘΝΗ

Ελλάδα χωρίς χρηματοδότηση και Λε Πεν Πρόεδρο, «βλέπει» στα... χειρότερα όνειρα η Credit Suisse

Credit Suisse: Αύξηση 114% στα καθαρά κέρδη β' τριμήνου - Κεντρική Εικόνα

Ένα «βαρόμετρο ρίσκου» ξεκινά η Credit Suisse, προκειμένου να βοηθήσει τους επενδυτές να διαχειριστούς τους επόμενους καθοριστικούς για την Ευρώπη μήνες. Ουσιαστικά πρόκειται για οδηγό επενδύσεων, στον οποίο προδιαγράφεται το τοπίο για επενδυτικές κινήσεις, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται από τις πολιτικές εξελίξεις του κοντινού μέλλοντος. 

Στον οδηγό αυτόν υπογραμμίζεται ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωπαϊκή σταθερότητα παραμένει η Μαρίν Λε Πεν, ενώ προστίθεται και η ελληνική... συνδρομή στη διαμόρφωση του επενδυτικού κλίματος, καθώς -όπως τονίζεται στο «βαρόμετρο» «στην καλύτερη των περιπτώσεων οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – θεσμών θα συρθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Αναλύοντας τις πιθανές εκβάσεις στις ολλανδικές, γαλλικές και γερμανικές εκλογές, την ενεργοποίηση από τη Βρετανία του άρθρου 50 για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Brexit και τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, οι στρατηγικοί αναλυτές της Credit Suisse δίνουν τρία σενάρια για το άμεσο μέλλον της Ευρώπης, το βασικό, το «καλό» και το «κακό»...

Στο πρώτο σενάριο, το οποίο η ελβετική τράπεζα χαρακτηρίζει «θετικό», οι φιλοευρωπαϊκοί, κεντρώοι υποψήφιοι αναμένεται να αποδειχθούν οι νικητές στις εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία, όταν οι δύο αυτές βασικές δυνάμεις της Ευρώπης πάνε στις κάλπες τον Απρίλιο (και τον Μάιο) και τον Σεπτέμβριο, αντίστοιχα. Το ίδιο σενάριο προβλέπει και ένα αισιόδοξο αποτέλεσμα και στις εκλογές της Ολλανδίας που διεξάγονται αύριο.

Το «βασικό σενάριο» της Credit Suisse «βλέπει» πως οι διαπραγματεύσεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα για το κλείσιμο τη β' αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα, να σέρνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χωρίς να υπάρξει οριστική επίλυση. Επίσης, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ολλανδική Βουλή θα παλέψει για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ ο κεντρώος υποψήφιος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο Μανουέλ Μακρόν αναδεικνύεται νικητής.

Σύμφωνα με το «αρνητικό σενάριο», η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να λάβει περισσότερη χρηματοδότηση και η Μαρίν Λε Πεν του κόμματος του Εθνικού Μετώπου θα εκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλίας.

Όπως τονίζει η Credit Suisse, οι  γαλλικές προεδρικές εκλογές αποτελούν το σημαντικότερο κίνδυνο για την Ευρώπη αυτό το έτος, και κάθε μείωση της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις  υπέρ της Λε Πεν θα δημιουργήσει έναν υψηλό βαθμό μεταβλητότητας στις αγορές.

Η Credit Suisse θα ανανεώνει τους «Βαρόμετρο Κινδύνου» συχνά για να αντανακλά τα επίπεδα του συστημικού κινδύνου στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και μετοχών.

Συνολικά, η τράπεζα θεωρεί «απίθανο» ότι θα υπάρξει έξοδος χώρας από την ευρωζώνη, αλλά προειδοποιεί ότι «οι θεσμικές εγγυήσεις κατά της διάλυσης του ευρώ παραμένουν ημιτελείς».